Dezerty/ PROMO

Jahodový želé dort

Řeknu vám, tenhle dort je tedy pěkné retro  a asi každý si na takový nějaký želatinový dort vzpomene. Pro tento recept jsem spojila vše, co máme doma rádi. Vláčný čokoládový korpus, lehký tvarohový krém a svěží vrstvu z jahod. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, jen musíte počítat s tím, že dort tráví mezi jednotlivými vrstvami delší dobu v lednici.

dort o průměru 21 cm

korpus (45 minut + vychladnutí)

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic kvalitního kakaa

Žloutky vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a ten přidejte do žloutkové směsi.

Přisypte mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmíchejte kakao.

Těsto důkladně promíchejte a nalijte do vymazané, vysypané formy (kakaem).

Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Potom formu vyndejte a korpus nechte vychladnout.

Před vrstvením krému korpus seřízněte do roviny a vraťte do formy nebo upněte do ráfku.

 

tvarohový krém (20 minut + 3 hodiny tuhnutí v lednici)

  • 1,5 vaničky tučného tvarohu (červený)
  • 3/4 kostky měkkého másla
  • 5 lžic moučkového cukru

Změklé máslo vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh pokojové teploty a cukr. Důkladně vyšlehejte na hladký krém.

Krém natřete na korpus upnutý v ráfku či formě a dejte na 3 hodiny vychladit do lednice.

 

jahodové želé (30 minut + 2 hodiny tuhnutí v lednici)

  • 2 hrnky pokrájených jahod (buď čerstvé/kompotované/mražené)
  • 3 plátky želatiny
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1/4 litru vody, šťávy z jahod nebo mix šťávy a vody

Želatinu dejte do rendlíku a zalijte vodou nebo jahodovou šťávou. Pokud používáte kompot nebo mražené jahody, v obou případech můžete zbylou šťávu slít a doředit do požadovaného množství tekutiny vodou (celkem potřebujte 250 ml). Nechte 10 minut nabobtnat. Potom na mírném plameni zahřívejte, dokud se všechno želé nerozpustí.

Pokrájené jahody navrstvěte na tvarohový krém a rovnoměrně zalijte vychladlou želatinou. Dort dejte do lednice a nechte důkladně ztuhnout.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply