Řeknu vám, tenhle dort je tedy pěkné retro a asi každý si na takový nějaký želatinový dort vzpomene. Pro tento recept jsem spojila vše, co máme doma rádi. Vláčný čokoládový korpus, lehký tvarohový krém a svěží vrstvu z jahod. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, jen musíte počítat s tím, že dort tráví mezi jednotlivými vrstvami delší dobu v lednici.
dort o průměru 21 cm
korpus (45 minut + vychladnutí)
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kypřícího prášku
- 6 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic kvalitního kakaa
Žloutky vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a ten přidejte do žloutkové směsi.
Přisypte mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmíchejte kakao.
Těsto důkladně promíchejte a nalijte do vymazané, vysypané formy (kakaem).
Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Potom formu vyndejte a korpus nechte vychladnout.
Před vrstvením krému korpus seřízněte do roviny a vraťte do formy nebo upněte do ráfku.
tvarohový krém (20 minut + 3 hodiny tuhnutí v lednici)
- 1,5 vaničky tučného tvarohu (červený)
- 3/4 kostky měkkého másla
- 5 lžic moučkového cukru
Změklé máslo vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh pokojové teploty a cukr. Důkladně vyšlehejte na hladký krém.
Krém natřete na korpus upnutý v ráfku či formě a dejte na 3 hodiny vychladit do lednice.
jahodové želé (30 minut + 2 hodiny tuhnutí v lednici)
- 2 hrnky pokrájených jahod (buď čerstvé/kompotované/mražené)
- 3 plátky želatiny
- 5 lžic krupicového cukru
- 1/4 litru vody, šťávy z jahod nebo mix šťávy a vody
Želatinu dejte do rendlíku a zalijte vodou nebo jahodovou šťávou. Pokud používáte kompot nebo mražené jahody, v obou případech můžete zbylou šťávu slít a doředit do požadovaného množství tekutiny vodou (celkem potřebujte 250 ml). Nechte 10 minut nabobtnat. Potom na mírném plameni zahřívejte, dokud se všechno želé nerozpustí.
Pokrájené jahody navrstvěte na tvarohový krém a rovnoměrně zalijte vychladlou želatinou. Dort dejte do lednice a nechte důkladně ztuhnout.
No Comments