Miluji jedlé dárky! Nejvíc asi pralinky, ale jejich výroba je obvykle zdlouhavá a techniky náročná. Ale potom jsou tady lanýže, jejichž přípravu zvládne každý (třeba tatínci s dětmi). A protože se blíží den matek, tento recept se bude určitě hodit.
- 170 g bílé čokolády (Callebaut W2 v pecičkách)
- 90 g smetany 33%
- 30 g lyofilizovaných jahod
- Poleva: 100 g hořké čokolády, 10 g olivového oleje (nebo kakaového másla), sušené květy nebo lyofilizované ovoce na ozdobu
Bílou čokoládu dáme do misky. Smetanu ohřejeme k bodu varu a ještě horkou smetanou zalijeme čokoládu. Čokoláda se rozpustí. Vše společně rozmícháme. Vznikne nám ganache. Lyofilizované jahody rozdrtíme na prach a důkladně vmícháme do čokoládové ganache. Potom misku s ganache dáme na noc do lednice.
Druhý den lžičkou rozdělíme ganache na zhruba stejně velké kousky a rukama tvarujeme kuličky – lanýže. Ty dáme na dvě hodiny do mrazáku a potom je obalíme v čokoládové polevě.
Na polevu rozpustíme čokoládu s olivovým olejem. Všechny lanýže obalíme a před ztuhnutím polevy ještě ozdobíme vybranou posypkou.
1 Comment
deby
16.6.2023 at 15:31To je cool https://www.kitchenaffair.cz/jahodove-lanyze/