Dezerty/ PROMO

Jablečno-hruškový štrúdl z jogurtového těsta

Štrúdl je jedna z dobrot, které míváme doma velmi často. Obvykle ale koupím už rozválené listové těsto, kam velmi rychle nastrouhám pár jablek. Tentokrát jsem doma neměla železnou zásobu těsta v lednici nebo mrazáku, proto nezbylo nic jiného, než sáhnout po tom, co doma je. A to byl právě jogurt. Těsto je velmi jednoduché a rychlé na přípravu a narozdíl od domácího listového se nemusíte bát složitého překládání.

2 záviny

příprava: 3 hodiny

  • 180 g jogurtu
  • 420 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 1 lžíce skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • špetka badyánu
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 hrnek rozinek
  • 1/2 hrnku nasekaných lískových ořechů
  • 1 vejce na potření

Jogurt, máslo a mouku rukama vypracujte na hladké pružné těsto. To dejte odpočívat na hodinu do lednice.

Hrušky a jablka oloupejte, nakrájejte na osminky a ty pokrájejte na plátky. Plátky dejte do mísy, posypte cukrem, strouhankou a skořicí. Přidejte rozinky a ořechy a vše společně zamíchejte.

Odpočaté těsto rozdělte na dva díly. Díl rozválejte na obdélník, který je dlouhý tak jako plech, na kterém se chystáte péct. Polovinu připravené náplně rovnoměrně rozprostřete na vyválené těsto. Nechte si zhruba 5 cm od kraje na zavinutí. Kratší kraje přehněte dovnitř těsta a poté štrúdl zarolujte. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem a vrch závinu potřete rozšlehaným vajíčkem. Stejný postup zopakujte s druhou polovinou těsta a náplně.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud nebude povrch závinů zlatohnědý.

Před krájením nechte vychladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

eighteen − one =