Sváteční

Ibiškové lanýže

Kdo by si nenechal líbit Vánoce ve znamení čokolády. Přihlaste se…


O pralinky nebo lanýže jsem se pokoušela už loni, ale moc mi neztuhly, tak jsem z nich nakonec vyrobila něco úplně jiného. Letos jsem se pro jistotu vybavila velkou inspirací z pinterestu a pro jistotu několika recepty. Ibiškové lanýže, které jsem nakonec vytvořila, jsou příjemným osvěžením mezi vším čokoládovým cukrovím, které budete mít doma na stole. Díky ibišku jsou totiž lanýže velmi příjemně nakyslé.


Příprava: 1 hodina + chlazení


cca 20 pralinek


  •   300 g čokolády
  •   200 ml smetany ke šlehání
  •   4 lžičky sušeného květu ibišku (koupíte v prodejnách Oxalis – sáček za 50 Kč)
  •   1 lžíce másla
  •   1 lžíce koňaku


  • tabulka mléčné čokolády
  • 1 lžíce tuku Omega

Smetanu dejte do hrnce společně s ibiškem, krátce povařte a odstavte z plotýnky. Nechte 30 minut louhovat. Smetana by měla být ostře růžová. Směs přeceďte přes cedník nebo plátýnko.

Přidejte máslo a šlehačku opět zahřejte. Přidejte čokoládu nakrájenou na menší kousky a koňak. Míchejte dokud směs nebude úplně hladká. Hrnec sejměte z plotny, zakryjte potravinovou folií a nechte vychladnout (nejlépe přes noc).

Z vychladlé čokoládové směsi dělejte lžičkou menší pralinky. Můžete je zkusit poválet v rukou, aby měly kulatější tvar, ale jde to poměrně ztuha. Ideální je k tomu vykrajovátko na meloun.

Kuličky nechte 30 minut ztuhnout.

Mléčkou čokoládu společně s omegou rozpusťte ve vodní lázni. Získáte polevu. Čokoládové kuličky napíchněte na párátko a namáčejte do polevy. Než poleva zcela zaschne, ozdobte sušenými květy ibišku.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply