Dezerty/ PROMO

Halloweenské dýňové nanuky

Letos jsem chtěla připravit nějaký vtipný halloweenský recept, i když vím, že tahle tradice u nás není moc zakořeněná. Každopádně jsem se chtěla u něčeho kreativně vyřádit a to se mi tedy splnilo do poslední pecičky čokolády. Tyhle dortové nanuky pobavily nejen mně, ale hlavně našeho Adámka. Sice je nejedl, ale nosil si je po domě sem a tam (ano, na sedačce máme teď fialové fleky). Prostě radost. Recept je maličko delší, ale toho se vůbec nemusíte bát. Po přečtení zjistíte, že je to jen několik jednoduchých kroků, které musíte dodržet. Doufám, že se u pečení tentokrát pobavíte tak, jako já.

15 kusů, k výrobě budete potřebovat tuto formu na nanuky

příprava: 4-5 hodin

Nejprve připravte a dejte péct dýňový korpus. V mezičase uvařte karamel. Až budou tyto dvě komponenty zcela studené, začnete zpracovávat těsto na nanuky. Nanuky dobře vychlaďte a potom obalte v čokoládě. Čokoládu můžete libovolně obarvit. Doporučuju použít kvalitní barvivo určené čokoládě nebo rozpouštění v tucích. Já používám značku Colour Mill. K dosažení sytého odstínu stačí jen pár kapiček.

Dýňový korpus

  • 200 g dýňového pyré (dýni rozpulte, upečte v troubě cca 60 min/190°C, po vychladnutí pyré vydlabejte lžící)
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 80 g oleje (já použila olivový olej Maria Colonna Arancio)
  • 1 prášek do pečiva

Vejce společně s cukrem a olejem vyšlehejte do husté pěny. Přidejte mouky smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte i dýňové pyré. Vše důkladně promíchejte na hladké husté těsto. To nalijte na plech vyložený pečícím papírem a lehce rozetřete. Stačí zhruba rovnoměrně, po upečení korpus stejně rozdrobíte. Pečte v troubě vyhřáté na 170°C asi 15 minut. Poté plech yvndejte a nechte zcela vychladnout.

Karamel

  • 100 g cukru
  • 40 g vody
  • 90 g smetany ke šlehání

Cukr s vodou pomalu svařte ve větším hrnci. Nechte směs zhoustnout a jakmile začne měnit barvu k tmavě oranžové (tento moment musíte zachytit dřív než se karamel spálí, to poznáte podle intenzivního zápachu), sundejte z plotýnky a vlijte smetanu. Dávejte pozor, karamel začne divoce bublat, ale proto máte větší hrnec. Metličkou karamel promíchejte, na pár minut vraťte zpět na plotýnku a rozmíchejte případné hrudky. Potom přelijte do misky nebo sklenice a nechte vychladnout.

Nanuky

  • rozdrobený dýňový korpus
  • 100 g mascarpone
  • 80 g karamelu
  • cca 20 g rozpuštěné bílé čokolády

Dýňový korpus rozdrobte do větší mísy. Přidejte mascarpone a karamel a rukama zpracujte na hladké tuhé těsto. 

Těstem naplňte do poloviny nanukovou formičku. Uprostřed nechte malý důlek, který naplníte zhruba půl lžičkou karamelu. Teď těstem doplňte i zbytek formičky. 

Dřívko od nanuku (případně ustřižené a smáčknuté papírové brčko) namočte do rozpuštěné čokolády a zapíchněte do nanuku v místě, které vám určuje formička. Formu s nanuky dejte na 10 minut do mrazáku. Potom nanuky opatrně vyklopte a vraťte do mrazáku. Postup opakujte dokud nespotřebujete všechno těsto.

Poleva a zdobení

200 gramů čokolády rozpusťte s 35 gramy olivového oleje buď ve vodní lázni a nebo v mikrovlnné troubě. Přidejte fialové potravinářské barvivo a rozmíchejte do hladka. Čokoládu přelijte do užšího hrnečku a dobře vychlazené nanuky v ní obalte. Když je nanuk studený, v čokoláda na jeho povrchu velmi rychle zatuhne a bude se vám dobře pracovat. Proto krok chlazení nevynechávejte.

Stejný postup opakujte se zbylou čokoládou a olivovým olejem. Tentokrát ale vmíchejte oranžové barvivo. Namočte špičku nanuku do čokolády a nechte stéct. 

Pomocí jedlé fixy namalujte oči na bílé čokoládové pecky. Ty pomocí zbytků rozpuštěné čokolády nalepte na nanuky. Můžete přidat i cukrové zdobení.

Tento návod je na nanuky přesně tak, jak je vidíte na fotce. Fantazii se ale meze nekladou, proto zkuste i další barevné kombinace.

Hotové nanuky skladujte v chladu.

BOOOO!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

five − three =