Dezerty/ Sezona

Galette s hruškami a gorgonzolou

Vánoce už jsou skoro tady. Doma už ladím recept na tu nejvláčnější vánočku, vybírám, které cukroví letos upeču, a  také likviduji poslední zbytky ovoce. Takže teď už jen kompoty a nebo zásoby z pultů supermarketů.

Poslední hrušky, které jsem doma měla, přišly do koláče, který mě letos hodně bavil. Udělala jsem opět galette, tentokrát na sladko-slaný způsob. Jak už jsem psala dřív, galette je druh koláče, který můžete péct bez formy. Těsto totiž ohýbáte podél náplně. A náplň, tu si můžete zvolit právě z toho, co máte doma a nebo z toho, co Vám právě roste na zahradě. 

img_6672

(příprava: 45 minut)

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek studeného másla na kostičky
  • 0,25 hrnku studené vody
  • 2 vejce
  • lžička soli
  • 2 hrušky
  • 100 g gorgonzoly
  • 2 hrsti ořechů

Z mouky, másla, vody, jednoho vejce a soli připravím tuhé těsto, které nechám půl hodiny ve folii odležet v lednici.

Těsto rozválím do zhruba kruhu na výšku asi půl centimetru. Hrušku nakrájím na tenké plátky a zaplním s ní rozválené těsto.Hrušky nedávám úplně do kraje, ale nechám si po celém obvodu zhruba 5 cm na přeložení.

Hrušky posypu nastrouhanou gorgonzolou a nasekanými ořechy. Okraje přeložím přes náplň tak, aby mezi těstem a náplní nezůstávalo volné místo. Koláč potřu rozšlehaným vejcem a peču na 180°C dokud okraje nezezlátnou.

img_6678

img_6671

img_6674

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply