Na fíky se každý rok opravdu těším. Připomínají mi rodinné dovolené v Chorvatsku, kdy jsme je jako děti trhaly přímo ze stromů a pojídaly schovaní ve stínu zahrady. Když fíků seženu dost, udělám obvykle dvě tři skleničky marmelády a letos na ni třeba taky ještě dojde. Zatím jsem ale připravila jednoduchoučký čokoládový koláč, který je to pravé pro milovníky lávových dortíků. Jeho střed totiž zůstane po upečení vláčný a lehce tekutý. Upečené fíky jsou pak v koláči příjemným bonusem.
koláč o průměru 21 cm
příprava: 20 minut + 45 minut pečení
- 1 hrnek hladké mouky
- 7 lžic kakaa
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek krupicového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička práčku do pečiva
- 1 tabulka jemně nasekané hořké čokolády čokolády
- čerstvé fíky
Máslo, vejce a cukr dejte společně do mísy a vyšlehejte do bílé pěny.
Poté přidejte kakao, mouku a prášek do pečiva a pomalu rozmíchejte na hladké těsto. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.
Dno dortové formy o průměru 21 centimetrů vyložte pečícím papírem, boky formy vymažte máslem. Do formy vlijte těsto a stěrkou rozprostřete, aby bylo všude stejně vysoké. Na těsto rovnoměrně rozložte čerstvé fíky pokrájené na plátky.
Pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Po 45 minutách koláč vyndejte z trouby. Servírovat můžete koláč ještě vlažný s kopečkem vanilkové nebo kokosové zmrzliny.
No Comments