Dezerty/ PROMO

Fíkový čokokoláč

Na fíky se každý rok opravdu těším. Připomínají mi rodinné dovolené v Chorvatsku, kdy jsme je jako děti trhaly přímo ze stromů a pojídaly schovaní ve stínu zahrady. Když fíků seženu dost, udělám obvykle dvě tři skleničky marmelády a letos na ni třeba taky ještě dojde. Zatím jsem ale připravila jednoduchoučký čokoládový koláč, který je to pravé pro milovníky lávových dortíků. Jeho střed totiž zůstane po upečení vláčný a lehce tekutý. Upečené fíky jsou pak v koláči příjemným bonusem.

koláč o průměru 21 cm

příprava: 20 minut + 45 minut pečení

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 7 lžic kakaa
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička práčku do pečiva
  • 1 tabulka jemně nasekané hořké čokolády čokolády
  • čerstvé fíky

Máslo, vejce a cukr dejte společně do mísy a vyšlehejte do bílé pěny.

Poté přidejte kakao, mouku a prášek do pečiva a pomalu rozmíchejte na hladké těsto. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.

Dno dortové formy o průměru 21 centimetrů vyložte pečícím papírem, boky formy vymažte máslem. Do formy vlijte těsto a stěrkou rozprostřete, aby bylo všude stejně vysoké. Na těsto rovnoměrně rozložte čerstvé fíky pokrájené na plátky.

Pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Po 45 minutách koláč vyndejte z trouby. Servírovat můžete koláč ještě vlažný s kopečkem vanilkové nebo kokosové zmrzliny.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

three × five =