Galetky mají neuvěřitelné kouzlo. Alespoň pro mně, takže je peču poměrně často a z čehokoli to jde. Jediné, co mě na nich většinou mrzelo, že těsto začně být brzy suché. To ale nehrozí u galetky z kefírového těsta. Ta totiž zůstane vláčná i druhý, třetí den… když teda zbyde.
příprava: 1 hodina
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 kostky studeného másla
- 3 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 1/4 hrnku podmáslí nebo kefíru
Všechny přísady dejte společně do mísy a vypracujte velmi pružné lehce lepivé těsto. Těsto nechte 10 minut odpočinout v lednici a mezitím připravte náplň.
- 10-15 fíků
- 5 lžic krupicového cukru
- 4 lžíce ricotty
- špetka skořice
- 1 lžíce tekutého medu
Fíky nakrájejte na čtvrtky, obalte v krupicovém cukru a položte na pánev Pánev zahřívejte na středním plameni. Fíky posypte zbývajícím cukrem a nechte pomalu cukr rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Trvá to zhruba 10 minut. Fíky s karamelemm důkladně promíchejte, aby se všechny obalily a aby nikde nezůstal nerozpuštěný cukr. Potom dejte fíky stranou.
Odpočaté těsto rozválejte na pečícím papíru (na tom, na kterém ji hodláte později péct) na rovnoměrně kulatý plát vysoký asi půl centimetru.
Těsto potřete ricottou a medem, posypte skořicí. Na ricottu navrstvěte zkaramelizované fíky.
Potom galettku zabalte tak, aby připomínala široce otevřený měšec právě tak, jak to vidíte na fotkách.
Kraje zvrchu potřete rozšlehaným vajíčkek a dejte péct do trouby vyhřáté na 175C. Pečkete dokud kraje nezezlátnou, to je asi 30 minut.
No Comments