Dýňovou polévku si neodpustím žádný rok. Jen letos mě ta, kterou dělám běžně, začala trochu nudit. Tak jsem klasiku – pečenou dýni a česnek – trochu řízla zelenýma kyselýma jablíčkama granny smith, která má Honza moc rád.
- 1 dýně hokkaido
- 2 jablka granny smith
- 3 stroužky čenseku
- 2 šalotky
- 1 malý kelímek smetany ke šlehání
- 1 litr hovězího vývaru
- mletá chipotle paprička
- šafrán
- pepř a sůl
- koriandr, slunečnicová nebo dýňová semínka, granátové jablko na ozdobu
Dýni hokkaido nakrájejte zbavte semínek, případně slupky a nakrájejte na kostičky. Dejte na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte oloupaný česnek a šalotku. Pečte na 180°C, dokud nebude dýně úplně měkká.
Upečenou dýni dejte do většího hrnce, zalijte vývarem a nechte pomalu vařit. Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na menší kousky a přihoďte do vařící se polévky.
Až bude většina kousků v polévce dostatečně rozvařená, vypněte plotýnku a ponorným mixerem rozmixujte dohladka. Do chladnoucí polévky vmíchejte pomalu smetanu (pokojové teploty).
Polévku dokořeňte a při podávání ozdobte koriandrem, granátovým jablkem a semínky slunečnice.
No Comments