Od chvíle, co jsem si za pár kaček pořídila plech na donuty, se jich nemůžeme nabažit. Pořád vymýšlím jak je ozvláštnit. Kombinace double chocolate nebo čokoláda s vanilkou nikdy neomrzí, ale mně poslední dobou docela baví nahrazovat část mouky ovocem nebo zeleninou. Ověřila jsem si to už u cuketové bábovky, taková náhrada přidá do těsta úplně neskutečnou vláhu.
Porce: cca 1,5 plechu mini donutů
Příprava: 45 minut
Donuty
- půl plechovky kokosového mléka
- 1 a půl hrnku hladké mouky
- 1 kypřící práček
- špetka soli
- čtvrt hrnku cukru nebo sirup z agáve
- 2 vejce
- půl hrnku jemně nastrouhané cukety
- 2 lžičky kokosového oleje
- lžička vanilkového aroma
Cuketu nastrouhejte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
Kokosové mléko, vejce a kokosový olej dejte do robotu a něchte několik minut prošlehat. Přidejte všechny zbývající suroviny a opět šlehejte. Nakonec přimíchejte cuketu.
Pečte na donutovém plechu – vymazaném, formičky plňte zhruba na 3/4 – zhruba 15-20 minut na 180°C. Zda jsou koblížky upečené otestujte špejlí.
Než budete donuty namáčet v polevě, nechte je úplně vychladnout.
Kávová poleva
- 1 a čtvrt hrnu moučkového cukru
- 2 lžíce kávy (uvařené)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Do menší misky dejte cukr a vanilkový extrakt. Lehce promíchejte. Pomalu – po lžičkách – přidávejte kávu, dokud nedostanete krásně hladkou polotekutou polevu. Hotové koblížky v ní z poloviny namočte a nechte zatuhnout.
1 Comment
Martina
27.3.2017 at 9:41Wááu! Určitě vyzkouším. Jen… Kde sehnat plech na donuty? Pátrám kamkoliv dojdu a nikde prostě není.