I když nejsem úplně čokoládový typ, jakmile začne být venku chladněji, sahám nejraději po kousku kvalitní čokolády a ráda ji i kombinuji s dalšími chutěmi. Pomeranč a čokoláda je moje stálice. Tuhle kombinaci jsem poprvé ochutnala v milánské zmrzlinárně v roce 2014 a od té doby ji prostě nemůžu dostat z hlavy. Když mi tedy Olivum.cz nabídlo oleje k vyzkoušení a objevil se i extra panenský olivový olej s příchutí pomerančů, hned jsem věděla, kam bude tohle celé směřovat. K čokoládě. A protože čokoládovou sušenkou nikdy nikoho neurazíte, připravila jsem recept právě na ně.
cca 20 sušenek
příprava: 45 minut
- 220 g 70% hořké čokolády
- 50 g olivového oleje Marina Colonna Arancio
- 20 g másla
- 130 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
- 5 g kypřícího prášku
- šťáva a kůra z jednoho bio pomeranče
- 1 pomerančová čokoláda Lindt
Čokoládu rozpusťte společně s máslem a olejem ve vodní lázni. Pravidelně promíchávejte, dokud nebude směs hladká a kompaktní.
Vejce dejte do mísy s cukrem. Šlehejte zhruba 10 minut na nejvyšší rychlost, dokud nezískáte světlou hustou pěnu. Po pěny metličkou míchejte lehce zchladlou čokoládovou směs. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo.
Kypřící prášek smíchejte s moukou a mletými mandlemi, a přidejte do těsta. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Nakonec vmíchejte i vymačkanou šťávu a kůru z jednoho omytého bio pomeranče.
Plech vyložte pečícím papírem a pomocí dvou lžic umisťujte hromádky těsta. Není potřeba tvarovat kupičky ani úhledné placičky. Vršky posypte trochou drobně nasekané čokolády Lindt. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery. Sušenky se během pečení samy roztečou a získají popraskaný rustikální vzhled.
Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C.
Po vyjmutí z trouby nechte sušenky několik minut zchladnout, aby se zpevnily.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Olivum.cz.
No Comments