PROMO/ Sváteční

Chai tea makronka se soleným karamelem

Jako má Supermans vůj kryptonit, tak já mám makronky. Nikdy mi moc nešly, ale zdá se, že cvičení dělá mistra. Tedy mistra ještě ne, ale makronka se tomu říkat dá. Takhle příchuť potěší všechny milovníky chai latte ze Starbucksu. Prostě ideální podzimní…. Jdeme mlsat?

Příprava: 4 hodiny

cca 30 makronek (průměr 4 cm)

  • 4 studené bílky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 a 1/4 hrnku mandlové mouky
  • 1 a 1/4 moučkového cukru
  • 2 lžíce kořenící směsi Chai Masala od Antonína (nebo jiné čajové směsi tohoto typu)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku

K přípravě makronkového těsta můžete použít robot, jde i ruční šlehač. Já používám robot.

Bílky dejte do suché čisté mísy. Šlehejte minutu na malý výkon, jen tak, aby bílky lehce napěnily. Poté výkon zvyšte téměř na maximum a na třikrát zašlehejte krupicový cukr. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh.

Mandlovou mouku (lze použít i mleté mandle), moučkový cukr a všechno koření dejte do food processoru a rozmixujte. Rozmixovanou směs prosypte nadvakrát přes síto k vyšlehaným bílkům. Vždy dobře promíchejte. Míchání, odborně macaronage, je tou nejdůležitější částí přípravy makronek. Míchejte pomalými kruhovými pohyby dokud všechen cukr a mandle nespojíte s bílky. Těsto by mělo být hladké, tuhé a VELMI POMALU tekuté.

Těstem naplňte zdobící pytlík s hladkou kulatou koncovkou koncovkou a makronky nastříkejte na plech. Snažte se o stejná kolečka s průměrem asi 3,5 centimetru. Dodržujte větší rozestupy, makronky se ještě trochu roztečou. S plným plechem několikrát uhoďte o desku stolu. Tím z těsta vyrazíte všechny vzduchové bublinky.

Makronky nechte na plechu 1-2 hodiny zaschnout. Zaschnutou makronku poznáte tak, že nelepí, když na ni sáhnete prstem.

Zaschnuté makronky pečte 12-15 minut na 140°C.

Makronky nechte vychladnou na plechu. Potom je opatrně sundejte z pečícího papíru.

 

Na krém si připravte:

  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 plechovky karamelového salka
  • trocha hrubozrnné soli

Máslo o pokojové teplotě vyšlehejte do bílé pěny. Poté začněte po lžíčích zašlehávat salko. Vyšlehaný krém dejte na 20 minut vychladit do lednice. Potom jím naplňte polovinu makronek, posypte lehce solí a zaklopte druhou polovinou skořápek.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply