Pamatuji si, že bramborové placičky nám dělala babička, když jsem byla malá. Smažila je na takové zelené pánvi. Potom je občas udělala mamka. A teď jsem je dělala já jako přílohu k masu.
Bramborové placky nejsou žádný bramborák. Dělají se z těsta, které je podobné tomu na bramborové knedlíky a dají se smažit i na sucho bez tuku. Navíc když vynecháme sůl, jsou skvělé i s povidly.
Příště si je udělám klidně jen tak…. Samotné.
- 500 g brambor
- 1 žloutek
- 70 – 100 g hladké mouky
- hrst strouhanky
- lžička soli
Brambory uvařím ve slupce do měkka a oloupané je ještě horké nastrouhám na vál.
Přidám mouku, strouhanku, koření a žloutek a vypracuji hladké těsto.
Těsto si rozdělím na stejně velké kuličky. Každou o průměru asi 3 cm. Kuličky potom navlhčenou dlaní rozmáčknu na tenké placičky. Lze si pomoci i válečkem.
Placičky smažím na pánvi bez oleje dozlatova. Hotové placičky můžu pomazat rozpuštěným sádlem.
No Comments