Borůvky se už taky sice blíží ke konci, ale já si je ještě neodpustím. Honza mi jich totiž v srpnu dovezl 20 litrů. Spousta z nich je v mrazáku jako moje železná zimní zásoba.
Zákonitě tak muselo dojít i na marmeládu. Domácí je totiž nejlepší. A moje borůvková s bazalkou je fakt dobrá. Barvu má jako letní noc. Přírodní. Bez zahušťovadel a bez konzervantů. Proto je potřeba myslet i na to, že v lednici vydrží zhruba tři týdny.
příprava: cca 20 minut
porce: 3 sklenice
- 3 hrnky borůvek
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 snítky bazalky
- 7 lžic chia semínek
Borůvky propláchněte a dejte do hrnce. Přidejte med a citronovou šťávu. Nezapomeňte občas promíchat. Během vaření borůvky pustí dost tekutiny.
Přidejte bazalku a nechte několik minut povařit. Nakonec přidejte chia semínka a velmi důkladně promíchejte. Nechte na plotně ještě 5-10 minut. Stále míchejte. Semínka začnou bobtnat.
Po maximálně 10 minutách přestaňte vařit. Marmeládu nechte lehce zchladnout než ji začnete plnit do sklenic.
Uchovávejte v ledničce. Tam teprve marmeláda pořádně ztuhne. Protože jste nepoužili žádnou chemii a ani zahušťovadla, spotřebujte marmeládu v průběhu tří týdnů.
No Comments