VEJCE BENEDIKT

Vejce benedikt jsou už trochu vyšší dívčí. Hlavně to není snídaně, jejíž příprava by zabrala jen pár minut. Příprava holandské omáčky i ztraceného vejce zabere tak kolem třiceti minut. Takže se úplně nehodí třeba na středu, když opravdu spěcháte do práce. Ale na takové líné nedělní ráno, když si chcete šplhnout u svých spolustolovníků, se recept bude hodit.

Wikipedie mi prozradila, že se vejce benedikt poprvé objevily na jídelníčku restaurace Delmonico’s na Manhattanu už v roce 1860. Dnes je jednou z tradičních součástí amerických snídaní a brunchů.

Přiznám se, že tento typ snídaně nebudeme vyhledávat úplně často. Hora nádobí, který mi po snídani zbyla v kuchyni se rovnala takřka nádobí po nedělním obědě. Ale jednou za čas si plátky opečené šunky nebo slaniny zalité jemnou krémovou omáčkou rádi dopřejeme.

(2 porce / příprava: 35 min)

  • 1 kaiserka
  • 4 plátky šunky
  • 2 vejce
  • pažitka
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 3 kuličky pepře
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Začněte přípravou holandské omáčky, zabere vám to totiž většinu času.. V menším hrnci přiveďte k varu viný ocet s kuličkami pepře a svařte na polovinu objemu. Nechte zchladnout. V misce prošlehejte 3 žloutky se zredukovanou tekutinou. Směs šlehejte ve vodní lázni dokud nebudete mít hustou omáčku. Omáčku už můžete sundat z plotny a pomalu do ní zašlehávat rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a muškátovým oříškem.

Kaiserku rozkrojte napůl a lehce opečte na pánvi. Na opečenou stranu dejte plátek másla. Opečte i šunku a naaranžujte ji na housku.

Jako poslední připravte vejce. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Dejte do ní jednu lžící octa. Až bude voda vřít, rozklepněte vejce do malého hrněčku nebo naběračky. Ve vodě vytvořte výr a do jeho středu opatrně vyklopte vajíčko. Vždy jen jedno. Výr pomůže vytvořit pěkný tvar. Vařte zhruba tři minuty, aby se vajíčko pěkně zatáhlo,a le vnitřek zůstal tekutý. Hotové vajíčko vylovte děrovanou lžící, lehce okapejte a položte na šunku. Vš zalijte holandskou omáčkou a posypejte čerstvě nasekanou pažitkou.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ten + 10 =