VEGETARIÁNSKÉ BURGERY Z QUINOI A ČERVENÉ ŘEPY

Tyhle burgery jsem připravovala v mini verzi na své narozeniny. Recept jsem našla na jednom zahraničním blogu a přišel mi na ingredience poměrně dlouhý. I tak jsem se držela návodu. Tenkrát jsem sice měla domácí vlastnoručně dělané žemle, zato ale řidší směs z řepy a quinoi, takže se burgery rozpadaly a výsledek nebyl nic moc. Recept jsem si tedy trochu upravila, vynechala pár věcí a zkusila je znovu včera k večeři. Říkala jsem si, že je pro jistotu vyfotím a když se povedou, napíšu recept.

Takže tady je. Zdravá alternativa k burgeru, když zrovna nemáme chuť na maso. Aby burgerům na talíři nebylo smutno, Honza mi oloupal pár batátů, které jsem na olivovém oleji osmažila jako chipsy. 

VEGETARIÁNSKÉ BURGERY Z QUINOI A ČERVENÉ ŘEPY

(2 porce | příprava: cca 40 min)

  • 2 housky nebo burgerové žemle
  • slaný sýr
  • salát, který máte rádi (u nás polníček)

Burger:

  • 1 červená řepa
  • Hrnek červené quinoi (uvařené)
  • Jedno vejce
  • Půl hrnku strouhanky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Lžíce kokosového oleje
  • Špetka chilli
  • Sůl
  • Pepř

Majonéza:

  • 1/2 avokáda
  • 2 lžíce gervais nebo tvarohu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • Sůl
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička křenu (není nutný)

Quinou v sítu několik minut proplachuji horkou vodou, potom ji dám asi na 20-30 minut vařit dokud nenabobtná a nezměkne.

Mezitím si oloupu a nastrouhám jednu červenou řepu, nakrájím cibuli a česnek.  V misce vše smíchám s uvařenou quinoou, vejcem, strouhankou, kokosovým olejem, chilli, solí a pepřem. Dobře promíchám a vytvaruji dvě vyšší placky tak, aby se vešly do žemlí, které mám. Smažím na lžíci olivového oleje z každé strany asi 5 minut.

Než se burgery usmaží, připravím majonézu. Avokádo vidličkou utřu dohladka, přidám lžíci tvarohu nebo žervé, česnek, cibuli, citronovou šťávu a křen. Důkladně promíchám.

Osmažené burgery sundám z pánve a na zbylém oleji nechám lehce orestovat v půli rozříznuté žemle. Všechny díly na sebe navrstvím v pořadí houska, polníček, slaný sýr, burger z řepy, avokádová majonéza a na závěr přiklopím druhou polovinou housky.

VEGETARIÁNSKÉ BURGERY Z QUINOI A ČERVENÉ ŘEPY

Print Friendly

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nineteen − six =