VANILKOVÝ OLEJOVÝ KORPUS NA DORT

Peču dorty a poměrně často. Už to nejsou jen dortíky pro rodinu. Občas si je objedná někdo ze známých nebo kolegů z práce. Potom se extra snažím, aby takový dort chutnal a skvěle vypadal. A protože vyučená cukrářka nejsem a pečení je pouze mým koníčkem, musela jsem se ke všemu prokousat metodou pokus – omyl.

Takže dneska už mám na dortové korpusy svoje oblíbené ověřené recepty. Jeden z nich je vanilkový olejový. Je vláčný a nadýchaný i druhý den. Navíc krásně volní po vanilce a nic na něm není.

12936549_255547144787294_5431416227508707819_n (1)

  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg cukru písek
  • 4 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 10 lžic oleje
  • 8 lžic horké vody
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté vanilky
  • špetka soli

Napřed oddělím bílky do žloutků. Bílky zatím nechám stranou. Žloutky dám do mísy společně s cukry, vanilkou, vodou a olejem. Vše šlehám, dokud výsledná hmota není skoro bílá.

V další misce si ušlehám bílky se špetkou soli na tuhý sníh.

Do žloutkové směsi vmíchám postupně mouku s práškem do pečiva. potom přidám po částech sníh.

Míchám dokud se směs perfektně nespojí. Potom peču na 180°C ve vymazané a vysypané formě. Upečení kontroluji špejlí – pokud je po zapíchnutí čistá, můžu vytáhnout.

Po vytažení nožem oříznu kraje, ale korpus nechám ještě několik minut chladnout ve formě.

 

 

Print Friendly

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × one =