Dezerty/ PROMO

Tvarohový koláč z ovesných vloček

Borůvkový koláč s ovesnými vločkami nám doma moc chutná. Pekla jsem ho už několikrát tak nějak po paměti. A pokaždé trochu jinak. Proto bylo na čase konečně sepsat recept. Koláč peču hlavně v zimě a házím do něj hlavně ovoce, které mám v mrazáku. Teď to byly třeba borůvky, ale pokud máte doma meruňky nebo švestky, klidně je můžete vyměnit za borůvky. Věřím, že Vám koláč bude chutnat.

Příprava: 1 hodina

Korpus:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • půl kostky másla (nebo Hery)
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu

Cukr, mouku, prášek do pečiva,  vločky a koření dejte do mísy a zalijte rozpuštěným máslem. Vše důkladně promíchejte, aby se směs dobře spojila. Nakonec vmíchejte dvě vejce.

Těsto rozprostřete do formy vyložené pečícím papírem. Snažte se, aby mělo těsto všede stejnou výšku, dobře ho umačkejte. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.

Korpus po 15 minutách vyndejte z trouby, i když třeba není úplně dopečený a dejte na něj předem připravenou náplň.

Náplň:

  • 2 tučné tvarohy
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 hrnky borůvek
  • 1 lžíce hladké mouky

Tvaroh, cukr, vejce a citronovou šťávu rozmíchejte do hladka.

Náplň lžící rovnoměrně natřete na předpečený korpus. Borůvky rozmíchejte s jednou lžící hladké mouky tak, aby se borůvky obalily a dejte je navrch tvarohové náplně. Nakonec posypte drobenkou.

Drobenka:

  • 2 lžíce změklého másla
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžička skořice

Všechny výše zmíněné ingredience smíchejte v misce a ppropracujte, dokud se směs nezačne “drolit”. Pokud by Vám přišla moc tuhá, přidejte trochu polohrubé mouky a ovesných vloček.

Drobenku dejte navrch koláče, můžete přidat ještě trochu nasekaných oříšků.

Pečte na 180°C dokud drobenka nezezlátne.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

9 + seven =