TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA

Máme doma hodně jablek, spoustu jsme jich dostali od našich maminek. Jelikož je nejde všechny sníst a sklep nám v bytě chybí, vymýšlím 100 způsobů, co z jablíček udělat.

A protože jsem měla doma ještě vánočku, která s námi procestovala stovky kilometrů a která už nebyla úplně měkká, použila jsem obojí a udělala extra jablečnou a šťavnatou žemlovku s tvarohem.

TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA

(6 porcí | 10 minut + pečení 25 min)

  • zbytek starší vánočky nebo mazance
  • 6 jablek
  • tvaroh
  • 3 vejce
  • salko
  • 100 ml mléka
  • rozinky
  • mandle
  • vanilka

Jablka oloupu a nastrouhám nahrubo. Vymačkám z nich šťávu a naplním zapékací mísu předem vymazanou máslem. Vrstva by měla být 2 – 3 centimetry silná. Minimálně.

Vánočku nakrájím na centimetrové plátky a dám je na vrstvu jablek. Jablka ještě předtím posypu trochou vanilky a rozinek.

V misce smíchám tvaroh, vejce, salko, mléko a dobře rozmíchám. Vzniklou směsí zaliji vánočku. Směsí nešetřím. Vánočka by se měla pěkně promáčet. Pokud je už opravdu hodně tvrdá, předem ji namočím do mléka.

Vrch posypu ještě rozinkami a plátky mandlí nebo jinými oříšky. Peču zhruba 25 minut dokud tvarohová směs neztuhne.

Žemlovku podávám ještě teplou, posypanou moučkovým cukrem a   s kouskem másla navrch.

TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA

TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA

TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fourteen − 14 =