TRHANÉ HOVĚZÍ

Maso doma nejíme moc často, ale když už ho máme, dám si na jeho přípravě záležet. Minulý týden jsem prohlížela časopisy o vaření a Honza mi koukal před rameno. Zaujal ho sendvič s trhaným hovězím masem a rajčatovou salsou. No, vypadal na té fotce opravdu báječně. Tak jsem z mrazáku vyndala jeden pěkný balíček z Angusa a začala pročítat různé recepty a tipy, jak udělat báječné trhané hovězí.

Trochu mě překvapilo, že přípravě jsem musela věnovat skoro dva dny. Maso muselo rozmrznout, potom přes noc odpočívat v marinádě a nakonec strávilo v troubě 7 hodin. Výsledek stál ovšem za to. Díky mnoha hodinám v troubě a nízké teplotě, při které se maso peče, zůstává šťavnaté a křehké. Prostě lahoda.

Trhané maso se hodí do burgerů, sendvičů, tacos, tortill a obloženého pečiva na všechny možné způsoby. Podle Američanů, kteří jsou specialisté v grilování, barbecue a dalších „zahradních“ aktivitách, se k trhanému hovězímu hodí houska a hlavně velká kupa salátu Coleslaw.

20160427_01

(4-5 porcí | příprava: 30 minut + odležení přes noc + 7 hodin pečení)

  • hovězí plec kus cca 1,2 kg
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce hrubozrnné soli
  • 1 chilli paprička
  • 2 menší bílé cibule
  • 1 lžíce majoránky

jako první připraví marinádu tak, že veškeré koření, olej, papričku a cibuli rozmixuji ponorným mixerem na hrubší kaši.

Maso omyji a vložím spolu s marinádou do uzavíratelného plastového sáčku. Maso by mělo být v marinádě pěkně vykoupané. Nechám v lednici odpočívat do druhého dne.

Namarinované maso dám do pekáčku na mřížku a podliji vodou. Zbytek marinády ze sáčku ještě naliji na maso. Teď je připravené k pečení.

Maso peču zhruba 6,5 hodiny na 130°C dokud se skoro nerozpadá. Během celé doby pečení ho průběžně polívám šťávou, která se z masa vypekla.

Když se maso začíná rozpadat, natrhám ho dvěma vidličkami na malé kousky po vláknech. Natrhané maso vrátím do pěkáčku, poliji výpekem a nechám ho v troubě ještě další půl hodiny.

Po vytažení nechám maso pár minut odpočinout a můžu servírovat. Nejlépe s pikantní majonézou a zelným salátem.

20160427_09

20160427_10

20160427_05

20160427_07

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − 5 =