Dezerty/ PROMO

Třešňová pavlova

Pavlova je vedle panna cotty jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. Křupavá pusinka s vláčným středem, vychlazenou šlehačkou a sezónním ovocem. Tomu se nic nevyrovná. Nejčastěji pavlovu peču na Vánoce. Na štědrovečením stole nesmí chybět. Pavlovu jednou ochutnáte a je to láska na celý život.

 

6 porcí

příprava: 4 hodiny

 

  • 2 bílky (nejlépe od domácích slepiček)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1/2 tabulky hořké čokolády
  • třešně

Studené bílky dejte do mísy a 4 minuty šlehejte na střední otáčky. Použít můžete kuchyňský robot i ruční šlehač. Když začnou bílky pěnit, přidejte polovinu cukru. Otáčky zvyšte na maximum. Jakmile bílky začnou houstnout, přidejte zbytek cukru a citronovou šťávu. Bílky šlehejte do úplného zhoustnutí. Chcete pevný a lesklý sníh. Po metlách bude ve sněhu zůstávat brázda.

Do tuha vyšlehané bílky dejte na pečící papír a ledabyle rozprostřete lžící, uprostřed nechte malou prohlubeň, kterou později naplníte šlehačkou a ovocem. Pokud máte rádi dokonalé tvary, můžete požít pytlík a zdobičku, ale nedokonalosti pavlově sluší.

Pečte (sušte) v troubě vyhřáté na 110°C hodinu až hodinu a půl.  Mně osobně se osvědčila hodina a deset minut. Poté vypínám troubu a pavlovu v ní nechávám do úplného zchladnutí.

Šlehačku ušlehejte. Pokud jste zvyklí, můžete do ní přidat ztužovač. Do ušlehané šlehačky vmíchejte rozpuštěnou, lehce zchladlou čokoládu a ozdobte jí pavlovu. Přidejte třešně a máte hotovo.

TIP: Pokud plánujete podávat pavlovu, upečte si pusinku den předem a před podáváním ji jen naplňte šlehačkou a ozdobte ovocem.

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

15 − 5 =