TIRAMISU

Na úterní večer jsme pozvali kamarády na menší večeři a pár skleniček vína. Přeci jen zásoby se mají kontinuálně odpíjet.

Tiramisu jsem chtěla udělat už strašně dlouho a tentokrát se mi skvěle hodilo do plánu. Jako předkrm byla totiž bruschetta a jako hlavní chod lasagne, protože ty dělám opravdu špičkové.

U tiramisu Vás nečeká žádný zádrhel. Je to opravdu jednoduchý recept, který ale udělá velkou parádu. Jediné, na co dejte pozor je čerstvost vajec. Ty  totiž neprocházejí žádnou tepelnou úpravou.

příprava: 20 minut + 4 hodiny v lednici

porce: cca 8-10 (podle velikosti kousků)

  • 2 kelímky mascarpone
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • cukrářské piškoty
  • 1 větší káva (uvařená)
  • kakao
  • 6 lžic amaretta

Do širšího hrnečku uvařte kávu a rozmíchejte v ní 4 lžíce amaretta.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky promíchejte s mascarpone a cukrem, ochuťte citronovou kůrou. Přidejte 2 lžíce amaretta.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a ten velmi pomalu a opatrně vmíchejte do mascarpone.

Cukrářské piškoty zlehka namáčejte do kávy. Já je polívám pouze z jedné strany lžičkou. Navlhčené piškoty skládejte do formy (moje tiramisu bylo v kulaté dortové formě s odnímatelným dnem o průměru 16 cm) a pomažte bohatou vrstvou krému. Vrstvy střídejte – piškoty, krém, piškoty, krém…

Mně takto vyšly 3 vrstvy piškotů a 3 vrstvy krému. Poslední vrstvou musí být krém. Ten pěkně uhlaďte a posypejte kakaem.

Dejte dobře vychladit a rozležet do ledničky.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × four =