TARTALETKY S JAHODAMI A ČOKOLÁDOVOU GANACHE

Recept číslo tři z víkendových narozeninových krabic. Tartaletky.

Tartaletky mám strašně ráda. Dají se různě obměňovat, zdobit sezónním ovocem, prostě se na nich můžu bezvadně vyřádit. Měli jsme je i na svatbě. Ty jsem ale nepekla já, ale Tytyna, která je pro mně tartaletková královna, protože se z našeho sladkého baru jich větší množství zmizelo právě díky mně :D.

Na víkendové oslavy jsem připravovala celkem tři druhy tartaletek – jahodové s čokoládovou ganage, s earl greyem, a kokosové s malinovou šlehačkou. A s receptem začínám od těch nejtmavších a nejsladších.

Kvůli množství a nedostatku času jsem tentokrát vzala zavděk polotovarem – tedy upečenými lineckými košíčky. Koupila jsem je v Globusu a stály kolem 40 Kč. Domácí, a třeba ještě low carb, jsou sice domácí, ale přiznám se, že mi tentokrát ušetřily strašně moc práce.

příprava: 25 minut

  • 16  lineckých košíčků (můžete si samozřejmě upéct i vlastní)
  • 8 velkých zmražených jahod
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce vody
  • špetka skořice
  • 1 tabulka čokolády
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce mascarpone
  • čerstvé jahody na dozdobení

Jahody rozvařte s cukrem a vodou na kaši. Rozvařené, mírně vychladlé jahody potom lžičkou dejte do připravených lineckých košíčků.

Připravte čokoládovou ganache. Jednu tabulku hořké čokolády nakrájejte na menší kousky a zalijte půl kelímkem vroucí smetany ke šlehání. Nechte 3 minuty stát a potom důkladně rozmíchejte.

Košíčky naplňte touto směsí a dejte ztuhnout do ledničky.

Zbytek šlehačky ušlehejte do tuha, přidejte 2 lžíce mascarpone a pokud vám zbyla ještě trocha ganache, přimíchejte i ganache. Touto hnědou „šlehačkou“ ozdobte vychlazené košíčky. Můžete přidat ještě pokrájené jahody nebo jiné sezonní ovoce.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fifteen − seven =