ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKEM, TVAROHEM A ŠVESTKAMI

Přiznejte se, máte doma ještě švestky? Já jich měla celou bednu a taky šly do knedlíků, koláčů, buchet. Ale teď se upřímně těším, že je alespoň pár dalších týdnů neuvidím. 

Tenhle koláč je taková rychlovka před nedělním obědem. Díky tomu, že těsto koupíte už rozválené, je hotový za pár minut a určitě Vám bude chutnat. Kombinace švestky, mák, tvaroh se totiž neomrzí. A pokud zrovna nejste fanoušky máku, nebo ho třeba jíst vůbec nemůžete, klidně ho vynechte a místo něj zkuste švestková povidla. 10

IMG_5658

(příprava: 20 minut + pečení)

  • 3 rozválená listová těsta

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce strouhanky

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • 4 lžíce moučkového cukru

Jako první připravím obě náplně. Začnu tvarohem, je s ním méně práce. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dobře rozmíchám v misce. Náplň musí být hladká.

Potom přijde na řadu mák. Ten svařím společně s mlékem, cukrem a rumem. Když začne náplň houstnout, přidám strouhanku a ještě krátce povařím.

Listové těsto překrojím po delší straně na polovičku. Celkově tedy získám 6 dlouhých plátů. Střídavě je naplním tvarohem a mákem a zamotám. Všech 6 stočených plátů postupně narovnám do koláčové formy a do spojů mezi nimi naskládám přepůlené švestky.

Těsto před pečení potřu rozšlehaným vejcem. Peču na 180° asi 30 minut. Okraje by měly zezlátnout.

Hotový koláč nechám vychladnout a potom posypu moučkovým cukrem.

IMG_5656

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 + 18 =