ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA

Švestky. Švestky. A zase. Švestky. Prostě švestky kam se podíváš. Není to tak, že bychom je neměli rádi. To vůbec. Možná je nejraději baštíme jen tak. Ale když už nám lezou i ušima, musím dost vymýšlet, co dalšího z nich připravit. A dělat zásoby povidel na 150 let je podle mě nesmysl.

Proto jsem na páteční návštěvu Honzovi maminky a neteří udělala plný hrnec švestkových knedlíků. Stačí brambory uvařit den předem a knedlíky jsou pak hned. Je tedy pravda, že když jsem Honzu prosila o přípravu těsta, díval se na mě trochu divně. Že prý knedlíky? Z brambor? A k tomu švestky? No skutečně jo. Ale posypané cukrem a tvarohem a zalité (kupodivu dalšími) karamelizovanými švestkami byly vážně mňam.

img_5669

(4 porce | 40 minut)

  • 500 g brambor
  • 90 g krupičky
  • 220 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • švestky k naplnění (cca 500 g)
  • marcipán (není nutný)

Brambory uvařím den předem ve slupce a nechám vychladnout. Druhý den oloupu a nastrouhám do větší mísy. Přisypu krupičku, mouku a sůl, přidám vejce. Rukama uhnětu vláčné, lehce lepivé těsto. Pokud těsto lepí moc, přidám krupičku.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 + 19 =