PROMO/ Sváteční

Špaldová vánočka

Po loňském vánočním vánočkovém maratonu jsem letos nemohla vynechat. Loňský recept byl skvělý, nadýchanější vánočku jsem ještě nejedla. Ale letos jsem se rozhodla vyměnit pšeničnou mouku za celozrnou špaldu. Poměry jsem maličko upravila a během víkendu dostanečně otestovala, protože jsem vánoček upekla celkem dvanáct! Stejně jako loni k zadělávání těsta používám domácí pekárnu, která nám jinak nevyužitá leží doma.

příprava: 2,5 hodiny

2 vánočky

  • 2 vejce
  • 380 g celozrné špaldové mouky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček instantního droždí
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 krabička kandovaného ovoce
  • 1 hrst hrubě mletých lískových ořechů
  • 1 lžička mleté pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 2 špetky soli

Všechni ingredience nasypte do zadělávací nádoby domácí pekárny. Pekárnu zapněte na program těsto a nechte prodělávat a kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na pomoučněném vále na dvě poloviny. Budete mít dvě vánočky. Každý díl těsta rozdělte na šest dílů. Díly rozválejte na stejně dlouhé válečky a vánočku ze šesti pramenů upleťte.

Postup pletení:

  1. Prameny nahoře spojte.
  2. První prameny z každé strany mezi sebou překřižte.
  3. Pramen, který je vrchní dejte na místo 3. Pramen 2 z druhé strany dejte na poslední místo opačné strany.
  4. Tento postup opakujte, dokud neupltete celou vánočku.
  5. Konce dobře spojte.

Video návody najdete na youtube – vánočka ze šesti pramenů.

Upletenou vánočku přemístěte na pečící papír a nechte dalších 40 minut kynout na teplém místě. Pokud doma náhodou míte parní troubu, program kynutí v tutuo chvíli moc nedoporučuji. Vánočka totiž nakyne až moc.

Nakynutou vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem  a posypte mandlemi.

Pečte zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C.

Hotovou zchladlou vánočku pocukrujte.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply