PROMO/ Snídaně

Semínkový chléb

Absence chleba a vůbec celková absence pečiva  byla jedním z mála bodů, která vrhala stín pochybností na na low carb/primal/paleo vrhala stím už ve chvíli, kdy jsem s tímto stravováním ním začínala. Nebudu nikomu (dokonce ani sobě) nalhávat, že mi pečivo nechybí, že na něj nemám chuť a že ho v obchodě obcházím velkým obloukem. Jasně, že ne. Ale moje chuť na něj, se s každým dalším měsícem na paleu/primalu snižuje. Překvapila jsem sama sebe, když jsem zjistila, jak jednoduché pro mně je si prostě žádné pečivo nedat. Že bych si kousek pečiva dala se mi teď stává spíš výjimečně, jednou dvakrát do měsíce. A to je frekvence, která mně (ani mému zažívání) nedělá žádný problém a ten chleba nebo rohlík si v klidu a bez výčitek dám.

Abychom si doma pečivo mohli dát častěji, peču i vlastní. Vyzkoušela jsem několik druhů  low carb a bezobilných chlebů. Lněný, jogurtový, oopsie placky, chleba z kokosové mouky, ale tenhle semínkový nám chutná nejvíc.

1 bochníček

příprava: 15 minut + 3 hodiny

  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1/2 hrnku lískových oříšků
  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • 3 lžíce chia semínke
  • 1/2 hrnku lněné mouky
  • 4 lžíce psyllia
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 lžička soli

Všechny suché ingredience dejte do větší misky a lehce promíchejte. Přidejte všechny tekuté přísady a míchejte, dokud nezískáte lepivé těsto. Všechny suché přísady musí opravdu důkladně nasáknout. Těsto dejte do formy vyložené pečícím papírem a vršek uhlaďte.

Než budete chleba péct, nechte ho 2-3 hodiny odpočinout na vzduchu. Když bude chleba odpočívat přes noc, nic se nestane. Poté pečte v troubě vyhřáté na 180°C 40 minut.

 

Tento chleba je dobré skladovat v zavřený v dóze či plastové krabičce.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply