RUKOLOVÝ SALÁT S PEČENOU ŘEPOU

Moje babička posledních 15 nebo dvacet let říkala, že dietu drží až od pondělka. Říkala to pravidelně nad kouskem koláče v pátek nebo sobotu odpoledne a dietní přesvědčení ji vydrželo tak do středy. (Ahoj babi!) S přibývajícími léty babička svá dietní pondělní přesvědčení opustila…

Včera sice pondělí bylo, ale my si myslíme, že není tak důležité trápit se dietami, ale spíš jíst zdravě. Hlavně, abychom se cítili v pohodě. A co na tom, že někde přebývá nějaký špíček.

Saláty jsou na našem stole poměrně často. Můj nejoblíbenější je jen kombinace salátu, červené cibule, tuňáka a slaného sýra. Občas je ale potřeba změnit zažitou rutinu a zkusit něco nového. Třeba zrovna salát z pečené červené řepy. 

Čas od času je vhodné řepu do jídelníčku zařadit. Je totiž přirozeným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, zejména draslíku, železa, kyseliny listové, vlákniny, vitamínů C a E. Také snižuje krevní tlak, podporuje činnost žaludku střed a čistí organismus. 

Takže třikrát hurá, vyzkoušíme červenou řepu…IMG_7008

IMG_7029

(2 porce | příprava: 30 minut)

  • 2 předvařené červené řepy
  • kozí sýr
  • rukola
  • 3 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • lžička koření Aglio od Antonína
  • špetka soli

Začnu marinádou. Balsamikový ocet, med a lžičku koření důkladně rozmíchám. Řepu omyji a nakrájím na co nejtenčí plátky. Důkladně namočím do marinády a rozložím na plech. Na pečícím papíře peču v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 minut.

Rukolu opláchnu, rozprostřu na talíř a lehce okořením a osolím podle chuti. Zchladlé plátky řepy na ni rozprostřu a posypu kousky kozího sýra.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 + 4 =