POLÉVKA ZE ŽLUTÉ ŘEPY

Z posledního nákupu na Světbedýnek.cz mi doma zbyl akorát sáček žlutých řep. Původně měly jít do slaného koláče, ale máme těsta po svátcích už tak nějak dost. Za to polévek jsme si moc neužili. A protože venkovní teploty a zima u nás v bytě bezprostředně po příchodu z práce si říkají o něco pikantního a hřejivého, vsadila jsem na lehce pálivou polévku z pečené řepy, kari, zjemněnou kokosovým mlékem. 

(4 porce / příprava: 1 hodina)

  • 4 žluté řepy
  • 2 menší brambory
  • 250 ml kokosového mléka (kdo si pamatuje pitíčka s brčkem ze základní školy, tak v takovém formátu se dnes dá koupit i kokosové mléko)
  • dva litry kuřecího vývaru
  • 2 lžíce žluté curry pasty (dobrou lze koupit např. na Chefshop.cz)
  • pepř a sůl na dochucení
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst pistácií
  • chilli paprička na ozdobu

Řepu omyji a zbavím slupky. Nakrájím na menší kousky a peču na 180°C na pečícím papíře doměkka.

Mezitím vývar přivedu  k varu, přidám brambory pokrájené na kousky a nechám vařit. Jakmile je řepa dost měkká, přidám ji do vývaru a nechám ještě několik minut vařit. Potom ponorným mixerem rozšlehám dohladka. pokud se mi polévka zdá málo hladká, přepasíruji přes sítko.

Nakonec přidám curry pastu a kokosové mléko a polévku míchám dokud se všechny ingredience dokonale nespojí. Dochutím solí a pepřem. Podávám s opraženými pistáciemi.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 − 3 =