PALAČINKOVÝ DORT S OSTRUŽINAMI A LEMON CURD

Občas mám pocit, že jsem objevila Ameriku. A přesně tak si připadám od chvíle, co jsem poprvé připravila palačinkový dort. Znáte to… Zazvoní telefon, nahlásí se návštěva a vy doma máte kromě pár sušenek ve spíži jen základní suroviny. Co s tím? Pár kliknutí na pinterestu a nápad je na světě. 

Podle mého průzkumu se fantazii meze nekladou. Dort můžete naplnit čímkoli. V létě oceníte spíš lehčí, ovocnější náplně. V zimě nešetřete nutellou a javorovým sirupem. 

Náš víkendový mazlík byl naplněný lehkým citronovým krémem a ostružinami. Musím přiznat, že zmizel ze stolu ještě dřív, než jsem ho stihla vyfotit v řezu. 

IMG_5477

(20 – 25 palačinek na 1 dort | 1 hodina)

  • 3 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 5 lžič třtinového cukru
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  •  kelímek mascarpone
  • kelímek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce lemon curd
  • ostružiny

Z vajec, mléka, mouky, cukru a másla připravím řidší palačinkové těsto. Na jeho přípravu používám šlehač. Na pánvi s trochou oleje osmažím velmi tenké palačinky. Na celý dort jich je potřeba zhruba 20-25. Palačinky nechám vystydnout.

Mezitím si připravím krém, kterým budu palačinky skládat k sobě. Smetanu vyšlehám do tuhé šlehačky. Potom přidám do misky k mascarpone a lemon curd a důkladně pomíchám. Nechám v lednici vychladit.

Dort jsem chtěla uvnitř barevnější. Několik ostružin jsem rozmačkala na kaši, kterou pak místy proložím dort.

Pokud jsou palačinky studené, začnu se sestavování. Palačinka, krém, palačinka, krém. Místy dám pár rozdrcených ostružin. Zhruba po každých 3-4 patrech. Krémem není potřeba úplně šetřit, aby byl při řezu dortem pěkně vidět, a natírám ho až do krajů palačinek, aby dort byl zhruba stejně vysoký ze všech stran.

Poslední palačinku navrchu namažu už jen trochu uprostřed a dozdobím čerstvými ostružinami.

IMG_5481

IMG_5473

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ten − three =