NEPEČENÝ DORT ZE SKYRU ZDOBENÝ KAKAEM A MALINAMI

Skyr. Znáte? Že ne? Tak to volejte třikrát hurá a všichni se radujte, protože tahle islandská libůstka je konečně u nás, vyrábí ji Bohušovická mlékárna pod značkou Kapucin.

Skyr je něco mezi čeckým jogurtem a zakysanou smetanou. Ovšem jen s méně než jedním procentem tuku. Pokud vás to zajímá, o tom jak se skyr vyrábí najdete spoustu článků na webu.

Já dlouho přemýšlela jak tuhle netučnou pochoutku nacpat do koláče nebo dortu. Nakonec jsem se inspirovala na několika zahraničních webech a stvořila tento recept. Jeho první verze s borůvkami zmizela ze stolu rychlostí blesku dřív, než se dostala před objektiv. Měla tedy zaručeně úspěch. Verze s kakaem je ještě o něco barevnější.

Pokud jste ale fanoušky hutných cheesecaků a tuny máslového krému, dortík ze skyru vás asi moc nenadchne. Ale každý, kdo si dá rád po večeři ještě nějaký ten ne moc sladký mls se olízne až za ušima.

img_6143

(příprava: 20 minut + chladnutí přes noc)

  • 1 balíček sušenek Esíčka
  • 80 g másla
  • 500 g skyru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 4 plátky želatiny
  • 2 lžíce tekutého medu
  • kakao a maliny

Sušenky válečkem nebo robotem rozdrtím na drobečky, zaliji rozpuštěným máslem, promíchám a potom důkladně upěchuji do dortové formy s dnem vyloženým pečícím papírem. Formu vybírám s ohledem na požadovanou výšku krémové náplně. Já použila 26 centimetrů (se snímatelným okrajem) a krém je docela nízko. Nemusíte se tedy bát formy o průměru kolem 20 -22 centimetrů.

Takto připravený korpus dám na chvilku ztuhnout do lednice nebo mrazáku.

Skyr smíchám s vyšlehanou šlehačkou a medem. Krém vždy pro jistotu ochutnám. Pokud mi přijde ještě hodně kyselý, přidám lžíci medu.

V hrnci zaliju 4 plátky želatiny zhruba 6 lžícemi vody a nechám 10 minut nabobtnat. Potom zahřeji a míchám do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny vmíchám 2 lžíce připraveného krému. Když  se želatina a krém dokonale spojí, vmíchám zpět do mísy s krémem.

Směr skyru, šlehačky a medu naliji na korpus. Povrch důkladně uhladím, posypu kakaem (přes síto) a ozdobím hustě malinami.

Dort nechám před noc v chladničce. Před podáváním nezapomenu opatrně oříznout okraje od formy, abych mi dort při sundávání formy nepopraskal.

img_6141 img_6142

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × three =