MRKVOVÝ DORT

Dortem neurazíš…. Je skoro jako moje nové heslo. Takže jsme místo vína začali po návštěvách vozit dorty a koláče. Zvlášť pokud někde plánujeme přespat, tak je mrkvový dort/koláč ideální snídaní.

Do tohoto receptu přidávám kelímek řeckého jogurtu. Dort je pak ještě vláčnější než jen s mrkví. A vydrží vláčný i několik dní. To se ale většinou nedozvíte, protože je tak lahodný, že určitě zmizí hned první den.

fdg

(8-10 porcí | příprava: 15 min + pečení)

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/4 hrnku řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • lžička skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Na prodělání těsta používám robot. V míse tedy nejprve smíchám olej a oba cukry. Poté přidám vejce a nechám několik minut šlehat.

Do mističky s moukou přidám prášek do pečiva a koření – tedy skořici, badyán a sůl. lehce promíchám a přisypu do mísy s rozšlehanou směsí. Nechám pár minut promíchávat, dokud se směs nespojí v hustší těsto.

Potom přidám jogurt a opět pár minut promíchávám. Nakonec přijde na řadu nastrouhaná mrkev. Požadované těsto by nemělo být ani moc husté ani řídké, prostě tak něco mezi. Každopádně by se do formy mělo spíš nalívat. Pokud je vaše těsto moc husté, přidejte trochu mléka.

Mrkvový dort peču na 170°C ve vymaštěné a vysypané formě o průměru 26 cm.

Jestli je dort upečený zkouším suchou a čistou špejlí.

Vychladlý dort je možné rozkrojit a promazat polevou z mascarpone. Recept je jednoduchý.

  • 1 kelímek mascarpone
  • 1/4 kostky másla, změklá
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma

Všechny zmíněné suroviny ušlehám na hladký krém a dám na 10 minut zchladnout do lednice.

Používám ho jak do rozkrojeného dortu, tak i na ozdobení vrchu. Úplně na závěr ještě krém posypu nasekanými ořechy.

img_9084

rtzg

img_9062

img_9086

Print Friendly

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − fourteen =