Dezerty/ PROMO/ Sezona

Mrkvová roláda

Nová stálice u nás doma je mrkvoša. Tedy, mrkvová roláda, ale název mrkvoša už tak nějak zdomácněl. V téhle roládě je víc mrkve než mouky. Je vláčná a ne moc sladká. Myslím, že mohla potěšit chuťové pohárky nejednoho labužníka.

příprava: 2,5 hodiny

  • 3/4 hrnku špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 3 hrnku jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka badyánu
  • špetka soli

Vejce vyšlehejte společně s cukrem a olejem do pěny.

Mouku, prášek do pečiva a koření promíchejte společně v misce. Potom po částech přisypávejte k vaječné pěně. Vždy dobře promíchejte. Jakmile se zbavíte veškeré mouky, můžete přidat jemně nastrouhanou mrkev. Důkladně ji vmíchejte do těsta.

Plech vyložte pečícím papírem a nalijte těsto. Těsto špachtlí rovnoměrně rozprostřete tak, aby se dostalo i do krajů a mělo všude pokud možno stejnou výšku.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 C na 15 minut.

Poté plech vyndejte z trouby a ihned pomocí utěrka zabalte. Rolujte od kratší strany (na výšku). Roládu nechte 30 minut zchladnout. Potom ji opatrně rozbalte. Dejte pozor, aby nepopraskala. A počkejte, než vychladne úplně.

Připravte si náplň.

  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 kelímek mascarpone
  • 3 lžíce datlového sirupu.
  • 1 lžíce citronové šťávy

Šlehačku ušlehejte do tuha. Smíchejte s mascarpone a vyšlehejte hladký krém. Vmíchejte citronovou šťávu a datlový sirup.

Hotový krém rovnoměrně natřete na roládu a tu zamotejte. Dejte na hodinu do ledničky vychladit.

Roládu můžete ozdobit šlehačkou a opraženými oříšky nebo jen lehce posypat moučkovým cukrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

14 − 2 =