MOŘSKÁ ŠTIKA S RAJČATY

Pustila jsem se do systematického testu rybího pultu v našich pardubických supermarketech. Někdy sáhnu po čerstvé, někdy koupím nějakou mraženou. Jsem přesvědčená o tom, že ryba na talíři neznamená jen filé nebo smažené rybí prsty s bramborovou kaší. Beru to pěkně popořadě, takže teď máme na talíři filety z mořské štiky. Připravila jsem je na víně, s rajčaty. Ty mi sice vůbec nechutnají, ale takhle dohromady to nebyla kombinace vůbec špatná. Rybám zdar!

porce: 2

příprava: 30 minut

  • 300 g mořské štiky
  • žlutá a červená cherry rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 dcl bílého suchého vína
  • koření Formaggio od Antonína
  • pepř a sůl

Omytá rajčata rozpujte. Česnek rozdrťte a vhoďte na rozpálenou pánev. Krátce opečte. Přidejte rajčata a několik minut restujte. Přilijte dvě deci vína (zbytek klidně vypijte) a nechte v něm rajčata vařit. Rajčata povolí a víno se trochu zredukuje. Až budete mít na pánvi pěknou, ale ne moc hustou šťávu, zakápněte citronem a přisypte lžičku koření Formaggio (není nezbytně nutné, ale když ho koupíte, už ho nedáte z ruky), pepř a sůl.

Na další čisté pánvi připravte rybu. Filety si naporcujte, nedělejte ale kousky moc malé. Kratší filety nechte jak jsou, delší rozpulte. Rybu zpradka opečte asi minutu a půl z každé strany. Když bude ještě trochu syrová, nevadí. Dodělá se v omáčce.

Rajčata a omáčku znovu vraťte na plotýnku a zahřejte. Přidejte orestované filety a opatrně promíchejte s rajčaty a omáčkou. Dávejte pozor, abyste si filety omylem nerozdrtili. Krátce vše prohřejte/povařte, aby se chutě spojily.

Dejte na talíř s oblíbenou přílohou.

Print Friendly

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − 14 =