Maso

Moqueca

Protože jsme se letos nikam do cizích exotických končin nedostali, udělali jsme si malou voňavou dovolenou alespoň doma na talíři. Moqueca /mokeka/ je brazilský pokrm na způsob karí, je ryb a sezónní zeleniny a přímo božsky volní.

Příprava: 30 minut

4 porce

  • 2 větší filety libovolné bílé ryby (např mořský vlk, treska – můžete i nakombinovat)
  • 10 středních rajčat
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 žlutá cibule na kostičky
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2-3 libovolné chilli papričky (podle toho jak pálivé máte rádi)
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z půlky limetky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mleté sladké paprika
  • 1/2 lžičky kmínu

 

Na přípravu tohoto pokrmu použijte buď širší hrnec nebo velkou pánev s vyšším okrajem.

Cibuli a česnek osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte papriky nakrájené na proužky a chilli papričky. restujte do měkka. To trvá 5-8 minut. Potom přidejte koření a nechte ho na pánvi minutku rozvonět.

Rajčata nakrájejte na větší kostky, hoďte na pánev k ostatní zelenině a promíchejte. Na změklou zeleninu dejte ryby pokrájené na kostky o velikosti zhruba 3×3 centimetry.

Kokosové mléko smíchejte s horkým vývarem,  šťávou z limetky a vše přilijte do pánve/hrnce. Zaklopte pokličkou a vařte 20-30 minut, dokud nebude ryba zcela hotová.

Hotové jídlo servírujte nejlépe s rýží a nezapomeňte ho ozdobit čerstvými bylinkami a trochou koření.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

fourteen − 14 =