Dezerty/ PROMO

Makový dort s malinovým krémem

Řeknu Vám, že ten mák mě pronásledoval fakt dlouho. Začalo to božským dortem, který jsem ochutnala v Rožnově. A pak to přes mini cupcaky skončilo tímhle dortem.  Korpus jsem po několika pokusech opravdu vymazlila. Takhle vláčný není snad žádný z těch, co obvykle peču. Pokud sledujete facebook nebo můj instagram, tak víte, že tahle poslední verze byla pro moji babičku. Ta zase pekla celé moje dětství dorty pro mě, tak jsem ráda, že ji to můžu takhle hezky oplatit. Pokud Vás zajímá, jestli se babičce dort líbil, tak odpověď najdete u fotky dortu na instagramu.

Jsem zvědavá na Vaše výtvory. Takže mi určitě napište, jestli Vám taky chutnal a nebo mě rovnou označte na fotce #skavkuchyni.

1 dort o průměru 22 cm

příprava: 5-15 hodin

Korpus:

  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1,5 hrnku krupicového cukru
  • 8 lžic oleje
  • 8 lžic horké vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek mletého máku

Cukr, žloutky, olej a vodu vyšlehejte do pěny. Pomalu vmíchejte mák a potom mouku s práškem do pečiva.

Bílky vyšlehejte do tuha a nadvakrát přimíchejte do těsta.

Těsto rozdělte do tří stejných dortových forem a dejte do trouby.

Pečte na 170°C zhruba 30-45 minut. Zda je korpus upečený testujte průběžně špejlí.

Po vytažení z trouby nechte korpusy ještě 10 minut ve formě. Poté je vyndejte a vrškem dolů nechte zchladnout na mřížce.

Vychladké korpusy promažte malinovým krémem.

 

Malinový mascarpone krém

  • 6 – 8 lžic raspberry curd nebo velmi kvalitní malinové marmelády (podle chuti a chtěné barvy)
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 kelímky mascarpone

Smetanu ke šlehání i mascarpone vyndejte z lednice a otevřete. Nechte alespoň 30 minut stát při pokojové teplotě.

Potom ušlehejte šlehačku. V další míse prošlehejte mascarpone, poté přidejte ušlehanou šlehačku a vyšlehejte na hladký krém.

Do krému  postupně zašlehávejte požadované množství raspberry curd nebo malinové marmelády. (Výběr nechám na Vás. Dobře fungují obě možnosti, jen příprava raspberry curd zabere mnohem víc času. Na fotkách vidíte raspberry curd. Recept na najdete ZDE.)

Před použitím dejte krém na 20 minut do lednice, aby byl trochu tužší.

Krém na dva korpusy natřete ve zhruba dvoucentimetrové vrstvě (je možné, že vám trocha krému zbyde!). Poté dort sestavte. Poslední korpus využijte k přiklopení dortu.

Sestavený dort dejte ihned ztuhnout do lednice alespoň na 1 hodinu.

 

Vychlazený dort vyndejte z ledničky a připravte ho na potažení krémem. To znamená, že odstraníte všechny drobečky, případně dort lehce okrájíte nožem, abyste se zbavili různých dírek a prohlubní a dort byl pěkně symetrický.

Potom dort potáhněte buď

K nanášení krému na dort budete potřebovat cukrářskou špachtli a stěrku. Pokud je doma nemáte, vystačíte si i s příborovým nožem, ale budete potřebovat trochu víc trpělivosti. Dort můžete do krému buď úplně schovat, nebo nechat sem tam kousky korpusu vykukovat (semi-naked cake). Potažený dort dejte opět na hodinu do lednice.

Dobře ztuhlý a vychlazený dort můžete “odripovat” (polít) čokoládou rozpuštěnou s kouskem tuhu Omega, případně jinou oblíbenou polevou a nazdobit dle vlastní fantazie. Dort ozdobte ještě předtím, než poleva nebo čokoláda úplně ztuhne. Pokud se rozhodnete použít květy, doporučuji stonky před zapíchnutím omotat floristickou páskou

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

16 + six =