low carb: T-BONE STEAK S OMÁČKOU Z MODRÉHO SÝRA a pečenou zeleninou

Nedávno mi facebook nabízel reklamu na řeznictví Sela Vita. Obvykle sice objednávám hovězí v Angusu, ale řekla jsem si že něco nového prubnu. Volba padla na dva telecí T-bone steaky, panenku z českého chmelového prasátka a nakonec taky na bůček. Kupovat maso přes internet je vždy tak trochu risk, protože se nemůžete předem podívat, jak maso vypadá. Každopádně recenze na webu byly fajn a fotky vypadaly víc než lákavě. 

Protože je jedno z řeznictví, kde si objednávku lze vyzvednout v Hradci Králové a Honza ho má po cestě z práce, nechala jsem si maso místo rozvozu objednávku doručit tam. Nevím jak na jiných pobočkách, ale pokud se rozhodnete platit maso až při osobním odběru, v Hradci si určitě připravte hotovost. Honza doběhl s kartou a štěstí bylo, že v peněžence nějaké „drobné“ měl. 

Musím ocenit, že při výběru masa si v košíku rovnou naklikáte i způsob, jakým má být maso naporcované (vcelku, steaky po 250g atd.), Doma tedy nemusíte brousit nože. Maso dojde zavakuované. Stačí jen vybalit a hodit na pánev.

T-bony skončily na pánvi v pátek. Přijela totiž Martina z Kyjova (asi po roce) a šly jsme si trošku dát do čumáčků do pardubické Prosekárny. Ta se mi mimochodem fakt moc líbí. Bylo tedy potřeba mít v žaludku alespoň nějaký základ. Kvalitní maso nepotřebuje mnoho úprav a ani mnoho koření. Proto jsem oba steaky nechala zatáhnout na pánvi a potom několik minut dopékala v troubě. Nakonec stačila jen trocha soli. 

V ledničce ještě pořád leží panenka. Tu má Honza moc rád. A potom bůček. Obojí co nejdříve sníme, abychom zjistili, jestli to je stejně dobrý jako „týbouny“. V řeznictví se na nás pomalu těší další objednávka – čtyři argentinský rib eye steaky pro naši další víkendovou návštěvu. A protože Sela Vita prodává i uzeniny, vzala jsem na zkoušku i trochu šunky na snídani. 

porce: 2-3

příprava: maso 10 min; omáčka 10 min; zelenina 25 min

Večeři začněte připravovat v pořadí zelenina – omáčka – maso.

Steak

  • 500 g telecího T-Bone steaku
  • sůl + pepř
  • oříšek másla

Na velmi rozpálené pánvi rozpusťte oříšek másla. Oba steaky dejte na pánev a opečte z každé strany, aby získaly pěknou ,,kůrčičku“ (stačí, aby se maso zatáhlo. Steak přemístěte do pekáčku, nejlépe na mřížku (pokud nemáte, tak nevadí) a pečte na 180°C. Steak pravidelně kontrolujte, dokud nebude tak pružný, jak potřebujete. Můžete dopékat cca 5-8 minut.

Steak můžete servírovat buď každému na talíř nebo ho nakrájejte na plátky, které může každý uzobávat dle vlastní chuti a hladu.

Omáčka z modrého sýra

  • 1 bílá cibule
  • 150 g nivy
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • oříšek másla

Cibuli nakrájejte na velmi velmi jemno a na másle osmažte dozlata. Vlijte smetanu a průběžně promíchávejte. Jakmile smetana začne pěnit, přidávejte nadrobenou nebo nastrouhanou nivu. Důkladně míchejte dokud se omáčka nebude hladká. Můžete lehce okořenit.

Pečená zelenina

  • 4 mrkve
  • 3 červené cibule
  • 2 předvařené červené řepy
  • 2 bílé cibule
  • 15 cherry rajčat
  • 1 papriky

Zeleninu omyjte, očistěte pokud je to potřeba a nakrájejte na větší kusy. Dejte do pekáčku, zalijte olivovým olejem a okořeňte. Dejte péct na 170°C na zhruba 20-25 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ten + 3 =