low carb: MERUŇKOVÝ CHEESECAKE

Meruňky. Tak tak to s nima teda je? Low carb nebo ne? Abych pravdu řekla, tak jsem žádné striktní odmítnutí nenašla. V naší skupince nízkosacharidového stravování říkáme, že meruňky ne. Ale jinde na internetu lowcarbáci s měruňkami problém nevidí. Každopádně meruňkám musíme přidat k dobru, že obsahují betakaroten, což je antioxidant, který mino jiné zlepšuje funkci mozku.

Možná jste to postřehli na mém facebooku, ale tento meruňkový cheesecake je už druhý pokus. Ten první byl z úžasných moravských meruněk ze Slupu. Bohužel se ale nedočkal focení. Při otáčení se mi svezl ze stojanu a skončil na zemi. Nedalo mi to a protože cvičení dělá mistra, udělala jsem dortík na druhý pokus. A ten vážně stojí za to.

 Ani do korpusu ani do krému jsem nepřidávala žádný rafinovaný cukr. I tak mi dortík přijde sladký. A to právě díky přírodnímu cukru, který je v meruňkách. Pokud jíte low carb, nemusíte se obsahu cukru z meruněk děsit ani tak. Sacharidy pro stogramový kousek jsou totiž jen na 7 gramech.

Jak je u mně přes léto zvykem, je tenhle cheesecake opět nepečený. Oproti klasickému, do kterého jseou potřeba vejce, není tak hutný. Zůstává mu ale báječná krémová strukturana lehkost díky přidané šlehačce. Dejte si ho hodně vychlazený. V srpnových vedrech, pokud nás ještě nějaká čekají, určitě bodne. 

A dejte mi vědět, jak se Vám povedl 🙂

příprava: 1 hodina + chlazení

porce: min 12

Korpus

  • 80 g mletých mandlí
  • 80 g mletách pekanových ořechů
  • 50 g másla
  • 100 g kokosu
  • 2 vejce

Krém

  • 3 kelímky mascarpone
  • 1 smetana ke škehání
  • špetka mleté vanilky
  • 150 g meruněk
  • 1 sáček želatiny na stužování krémů

Čokoládová poleva

  • 2 tabulky čokolády bez přidaného cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání

Ořechy namelte nebo rozmixujte na jemnou mouku. Dejte do misky, přidejte rozpuštěné máslo, kokosovou mouku a dvě vejce. Zpracujte na hladké, lehce lepivé těsto. Těsto dejte do dortové formy, hodně upěchujte a pečte 30 minut na 160°C. Korpus nechte vychladit.

Ušlehejte šlehačku a smíchejte ji s mascarpone. Směs by měla být tuhá a hladká.

Meruňky rozmixujte na kaši. Ideální je k tomu ponorný mixer. Po částek přidávejte k mascarpone. Vždy dobře zašlehejte.

Nakonec připravte želatinu podle návodu a vmíchejte do krému. Krém nalijte do dortové formy na připravný vychladlý korpus, uhlaďte a dejte na 2-3 hodiny do ledničky.

Když je krém na dortu dostanečně tuhý, připravte čokoládovou ganache. Dvě tabulky čokolády nakrájejte nebo nalámejte na malé kousky. Smetanu ohřejte v rendlíku a ve chvíli, kdy začne pěnit, ji nalijte na dort. Uhlaďte, dort ozdobte a dejte dobře vychladit do ledničky.

Dort jsem připravovala ve formě o průměru 24 centimetrů. Lze ho nakrájet na 12 porcí minimálně.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × one =