low carb: DÝŇOVÝ CHEESECAKE

Dýně mi dávají zabrat. Samozřejmě že jsem v obchodě neodolala a koupila další. Mohla jsem aspoň dát druhou šanci low carb cheesecaku, který nám před čtrnácti dny moc chutnal. Tenkrát jsem při jeho pečení usnula a kdyby Honza nevypnul troubu, asi by byl úplně na švarek. Ale co… Snědli jsme ho i tak.

Tentokrát jsem si dala bacha, abych neusnula. Cheesecake jsem včas vypnula a nechala chladnout, takže byl mnohem vláčnější než jeho první verze. Dneska jsem kus stačila posnídat. Řekla jsem si, že udělám radost kolegům v práci a donesu jim něco dobrého na zub.

To, že nakonec nezbyl ani kousek je důkazem toho, že i vyloženě zdravý dort bez mouky a cukru může chutnat každému.

příprava: 3 hodiny (z toho 2 h pečení)

porce: cca 10

Korpus

  • půl hrnku mletého lněného semínka
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce kokosové mouky
  • 1 hrnek mletých pekanových ořechů
  • 1 hrnek rozpuštěného másla

Krém

  • 3 kelímky mascarpone
  • 4 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • pyré z poloviny dýně hokkaido
  • lžička vanilkového aroma

P.S. Pozor, med nepatří do kategorie low carb. Zvažte tedy, zda si ho v dortu dopřejete. Každopádně trocha medu dá dortu krásný podzimní říz.

Všechny sypké ingredience na korpus míchejte s rozpuštěným máslem a vypracujte sypké těstíčko. Těstíčko dejte do dortové formy se sundávacím dnem, důkladně rozprostřete a upěchujte. Pečte na 160°C 10 minut. Korpus vyndejte z trouby a nechte chladnout.

Mascarpone dejte do mísy společně s řeckým jogurtem a měkkým (nebo tekutým medem). Vyšlehejte do hladkého krému. Po jednom přidávejte vejce. Vždy dobře vyšlehejte. Nakonec přidejte vamilkové aroma a dýňové pyré. Vyšlehejte na tekutý krém.

Na dýňové pyré potřebujete zhruba polovinu dýně hokkaido. Tu nakrájejte na centimetrové plátky a na pečícím papíru pečte 20 minut na 200°. Potom rozmixujte tyčovým mixerem.

Takto připravený krém nalijte na chladnoucí korpus. S forpou několikrát klepněte, aby se vrch vyrovnal dohladka. Můžete použít i špachtli.

Cheesecake musíte péct ve vodní lázni. Najděte si plech s vysokým okrajem, do kterého se vám vejde forma s připraveným dortem.

Do plechu umístěte formu s dortem a plech naplňte vodou. Opatrně přemístěte do vyhřáté trouby.

Pečte 1 hodinu na 185°C. Potom teplotu snižte na 150°C a pečte další hodinu. Poté vypněte troubu a cheesecake v ní nechte chladnout. Určitě ho nevytahujte ještě horký.

Hotový a studený cheesecake můžete ozdobit kakaem, šlehačkou nebo mletými oříšky.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 1 =