low carb: BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY Z KOKOSOVÉ MOUKY

Loni se u nás knedlíky vařili jak na běžícím pásu. Meruňky, jahody, švestky. Tvarohové těsto, bramborové těsto. Byly snad všechny.

Ani letos jsem si knedlíky nemohla odpustit. A když Honza domů donesl 10 kilo borůvek, bylo jasno. Borůvkové knedlíky z tvarohu a kokosové mouky. 

Na webu najdete určitě spoustu dalších low carb nebo bezlepkových receptů na ovocné knedlíky nebo na různé nočky s ovocnými omáčkami. Ale tyhle jsou tak nějak moje. Při vymýšlení receptu jsem doufala, jsem si popravdě nebyla úplně jistá, jestli to vůbec klapne. Těsto nešlo moc vypracovat, natož pak vyválet. Řeknu Vám, že práce s kokosovým těstem byla spíš zkouškou trpělivosti. Bylo potřeba postupovat hodně opatrně, knedlíky před vhozením do vody hodně umačkat a hlavně mít pořád mokré ruce. 

Dřina ale nakonec stojí za to. Recept na tyhle knedlíky je pro mě malým vítězstvím. Když jsem totiž ochutnala první, tušila jsem, že mojí mamince nebudou chutnat. Nejsou totiž sladké a těsto je trochu sušší než běžný tvarohový knedlík. Po prvním soustu, ale mamka řekla, že jsou fakt luxusní. Takže bylo vyhráno.

příprava: 40 minut

počet porcí: 16 knedlíků (do dlaně)

  • 2 vaničky červeného tvarohu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce psyllia
  • 250 g kokosové mouky
  • 1 hrnek borůvek

 

  • 1 hrnek borůvek
  • 3 lžíce čekankového sirupu
  • 1 vanička červeného tvarohu
  • holandské kakao

Všechny suroviny smíchejte, vypracujte hladké těsto, které se bude lehce drolit.

Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu.

Začněte tvarovat knedlíky. Namočenýma rukama vytvarujte z těsta kuličku. V dlaních ji rozplácněte a udělejte z ní v dlani mističku. Doprostřed dějte několik borůvek. Naberete kousek těsta borůvku připlácněte. Nyní vytvarujte kulatý knedlík. Dejte pozor na praskliny. Knedlík by se vám totiž při vaření rozpadl.

Knedlíky opatrně házejte do vroucí vody. Vařte 3-4 minuty a vytáhněte.

Knedlíky servírujte se šlehaným tvarohem a borůvkovou omáčkou. Nakonec lehce poprašte kakaem.

Na borůvkovou omáčku dejte do rendlíku 1 hrnek borůvek, 2 lžíce čekankového sirupu (můžete vynechat) a 4 lžíce vody. Povařte tak, aby borůvky pustily barvu a šťávu.  Nechte pár minut zchladnout.

1 lžíci čekankového sirupu přidejte k tvarohu a mixujte, dokud nebude tvaroh hladký a našlehaný. Trvá to zhruba 2 minuty.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three − two =