LOSOS S POMERANČOVO-AVOKÁDOVÝM SALÁTEM

Ryba by se v našem jídelníčku měla objevit alespoň 2x týdně. Bohužel to ale velmi často není ani jednou a konzumace ryb se omezuje hlavně na Vánoce. Ryby obsahují jód a také vysoké procento omega 3 mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Tělo si je totiž nedokáže vytvořit a je třeba je přijímat ve stravě.

Já mám ryby ráda, hlavně v létě, kdy se dají hodit na pár minut na gril. A proto mě vždy překvapí, když zjistím, že některý z mých kamarádu ryby nejí vůbec. 

Nový rok začínáme s lososem. Já ho mám nejraději úplně syrového, jako sashimi. Ke štěstí mi stačí sojová omáčka, wasabi a hůlky. Ale Honzu bych nejspíš moc neuctila. Navíc, pokud se rozhodnete jíst rybu úplně syrovou, je potřeba dbát na její kvalitu a hlavně stoprocentní čerstvost.

Lososa můžete připravit téměř s čímkoli. Fazolky, brambory, kaše, kuskus, salát. Nemůžete udělat chybu. My vsadili na zdravé avokádo s citrusy.

(2 porce | příprava: 20 minut)

  • 300 – 400 g filet z lososa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíče olivového oleje
  • špetka soli
  • 2 zralá avokáda
  • 2 menší pomeranče
  • 1 červená cibule
  • hrst hladkolisté petržele
  • šťáva z půlky limetky
  • sušená máta
  • sůl

Avokádo oloupu a nakrájím na kousky, stejně tak pomeranč. Přidám cibuli na drobno a natrhanou nebo nasekanou petržel. Zakápnu šťávou z limety, posypu mátou a lehce osolí. Důkladně promíchám a uložím do lednice, aby se všechny chutě v salátu spojily.

Filet omyji a rozpůlím. Stroužek česneku rozmačkám a smíchám s olivovým olejem a solí. Marinádou potřu oba filety, stačí zvrchu. Smažím na rozpálené pánvi asi 7 minut, ale záleží na tom, jestli máte rychy rádi hodně propečené nebo trochu do syrova.

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

12 + fourteen =