KYNUTÉ TĚSTO NA PIZZU

V pátek večer jsme si sedli k hokeji. Hrála Kometa Brno se Znojemskými Orli. To je tým, kterému fandí Honza. A k hokeji patří pivo, popcorn a pizza. Obvykle si ji objednáváme, ale v lednici zbylo hodně sýra, takže jsem se rozhodla vyzkoušet domácí. Takovou tu vysokou americkou. 

Čekala jsem, že příprava bude složitější, ale díky kuchyňskému robotu, co mi naježil Ježíšek, to šlo jedna báseň. Recept na těsto je jednoduchý, myslím, že se nedá zkazit. 

Hokej jsme sice prohráli, ale pizza byla skvělá, tak ji taky vyzkoušejte.

KYNUTÉ TĚSTO NA PIZZU

(2 pizzy | příprava: 1 hodina)

  • 2,5 hrnku pšeničné chlebové mouky
  • 1 hrnek teplé vody
  • sáček sušeného droždí (8 gramů)
  • špetka soli
  • lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

Ve vodě smíchám med a sáček sušeného droždí. Důkladně promíchám a nechám chvíli stát. Těsto připravuji v robotu, takže do šlehací mísy dám polovinu mouky, olej a směs s droždím. Nasadím hnětací metlu a 5 minut nechám prodělávat. Přidám zbytek mouky a nechám prodělávat alespoň 10 minut. Těsto by mělo být hutné, tuhé, určitě ne tekuté. Takto připravené těsto přemístím do mísy vymazané olejem (během kynutí se nepřilepí) a přikryté utěrkou nechám na teplém místě kynout zhruba 45 minut.

Během kynutí těsto poěrně zvětší svůj objem. To je správně. Těsto rozdělím na dva díly. Z každého bude jedna pizza. Teď se můžete rozhodnout, jakou uděláte. Jestli hlubokou americkou, které se říká také deep dish, nebo klasicky nízkou na plech.

Nízká se třemi sýry

  • 1 stroužek česneku
  • Ricotta
  • nastrouhaná niva
  • strouhaná mozzarela (Lidl)
  • nastrouhaný parmazán

Polovinu těsta rozválím a dám na vysypaný a vymaštěný plech. Nemusíte mít žádný speciální kulatý ani se snažit o ideální tvar. Pizza bude chutnat i tak. Rozválené těsto potřu ricottou a nastrouhaným česnekem. Navrch dám všechny zbylé sýry. Čím víc, tím líp, ale taky se to nesmí přehnat. Peču v troubě vyhřáté na 200 stupňů dokud okraje nezezlátnou.

KYNUTÉ TĚSTO NA PIZZU

Deep dish pizza

  • konzerva loupaných, drcených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • půl lžičky soli
  • lžička majoránky
  • strouhaná mozzarela
  • salám (typu Vysočina)

Nejdřív omáčka z rajčat. Česnek, koření a loupaná rajčata na pánvi restuji, dokud nezískám poměrně hladkou hustší omáčku.

Tentokrát se těsto snažím vyválet do hezkého kruhu. Musí být o trochu větší než je průměr pánve, ve které se chystáte pizzu péct. Těsto dám do vysypané a vymaštěné pánve (nebo zapékací mísy tak, aby mi zbyly nějaké okraje. Těsto lehce pomažu připravenou omáčkou. Potom na něj dám všechen sýr. Ano, skutečně  teď, ne až na vrch. Následuje omáčka. Všechu ji dám na sýr. Pizza bude hezky šťavnatá. Nakonec salám. Dávám ho tolik, na kolik máme zrovna chuť. Pizzu opět peču dokud nezezlátnou okraje. Než  tuhle pizzu začnu krájet, nechávám ji chvíli stát, protože sýr uvnitř je dost horký a teče.

KYNUTÉ TĚSTO NA PIZZU

KYNUTÉ TĚSTO NA PIZZU

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − ten =