Maso/ PROMO

Králičí roláda ve slanině a ricottové knedlíčky

No, říkala jsem si, že tohle už prostě nedám. A říkala jsem si to už ve chvíli, kdy jsem se v 10 večer vracela z Berlína. Chvíli jsem se na nějakou výzvu chtěla i vykašlat, ale nakonec mi to nedalo. Králík byl rozmrazený, tak aby neumřel nadarmo. Pustila jsem se do vaření.

Tématem soutěže “aegmamadish je moderní pojetí jídla od maminky. Takového jídla, které bychom si troufli předložit i zahraniční návštěvě. I samotný výběr takového jídla mi dal dost zabrat, protože mamka vaří a vždycky vařila jako bohyně. Chtěla jsem uvařit něco typicky českého, prostě něco, co v zahraničí na meníčku běžně nenajdete. Vyřadila jsem svíčkovou i knedlo-zelo a omáčky vůbec. Pamatuji si totiž, když jsme Švýcarkám na výměnném pobytu uvařili guláš a houskový knedlík. Holky nějak nevěděly co s ním a tak ho přikusovaly jako chleba.

Takže co je typicky české? No přece králík! Kdo měl nebo má babičku na vesnici, tak určitě králíka jedl celé dětství. A kdo tvrdí, že ne, tak pěkně kecá. Mě vařika králíka hlavně babička. A když ho nevařila babička, tak ho aspoň přivezla zabitýho a toho pak uvařila mamka. Bože, jak já ty králíky nesnášela. Stejně jako ve slunce seno, už ani Pinďa ty králíky nežere… Králík na smetaně, pečenej, se špenátem, na divoko, na víně. Prostě pořád králík. Proto jsem sama sebe i dost překvapila, když jsem králíka vybrala jako hlavní jídlo na naše svatební meníčko. Inu, chutě se během života asi mění, ne?

Takže moje chvilka slávy a recept na králičí roládu s ricottovým knedlíkem a dušeným špenátem.

4-5 porcí

příprava: 2,5 hodiny

Náplň

  • 1 bílá houska
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žlutá cibule
  • 5 plátků anglické slaniny
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek, kmín

Housku, cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno. Přidejte nadrcený česnek a pokrájený špenát.

Přidejte koření a vše společně osmažte na oleji.

Králičí roláda

  • 1 vykostěný králík
  • 15 plátků anglické slaniny
  • Sůl, kmín, pepř
  • 1 stroužek česneku

Králíka vykostěte a maso rozklepejte na asi pul centimetru silné plátky.
Slaninu rozprostřete na potravinovou folii tak, aby se jednotlivé plátky vzájemně překrývaly. Na slaninu rozložte rozklepané plátky králičího masa. Maso pomažte nastrouhaným česnekem, posolte a lehce pokmínujte.

Nyní zhruba do poloviny králíka rozprostřete připravenou náplň a roládu od vrchu zabalte. S utahováním Vám pomůže připravená potravinová folie. Tu ale před pečením nezapomeňte sundat. Pečte 40 minut na 180°C. Potom teplotu stáhněte na 150°C a pečte ještě dalších 40 minut.

Během pečení lehce podlívejte vodou. Roládu po upečení nakrájejte na 1-2 centimetry silné plátky.

 

Ricottový knedlíček

  • 1 kelímek ricotty
  • 2 bíle housky
  • 15 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 hrsti pokrájeného špenátu
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka

Housku pokrájete na kostičky o velikosti zhruba 1 x 1 centimetr a dejte do mísy. Do mísy přidejte také všechny ostatní přísady a vytvořte lepivé těsto.

Z těsta mokrýma rukama tvarujte knedlíky/noky o průměru asi 5 centimetrů. Ty vkládejte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Poté je vyndejte z vody.

 

Dušený špenát

  • 1 velký pytel čerstvého špenátu (cca 300 gramů)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 malá žlutá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce smetany ke šleání
  • sůl (podle chuti)

V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Do hrnce dejte lehce pokrájený špenát a česnek a přiklopte pokličkou. Krátce poduste.

Přidejte 3 lžíce smetany a promíchejte. Špenát dochuťte solí, případně dalším oblíbeným kořením.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

14 − four =