Dezerty/ PROMO

Kokosový dort s ostružinami

Dorty jsou pro mě srdeční záležistost. Ostatně jako pro většinu žen z naší rodiny. Pečou totiž všechny generace. Já mám nejradši ty dorty, které nám zůstanou doma a které můžu ochutnat.

Když jsem vymýšlela dort pro tátu, věděla jsem, že se určitě musím vyhnout všem čokoládovým a kakaovým věcem. Proto jsem vymyslela dort, který je kakau na hony vzdálený a je plný kokosu od korpusu až po krém. Kokosový korpus možná není tak nadýchaný jako ten olejový, který do dortů obvykle dávám, ale je pěkně vláčný a krásně voní. Společně s kyselými ostružinami vytváří osvěžující letní kombinaci, která vás nenechá chladnými.

příprava: 3 hodiny

dort o průměru 22 cm / 8 porcí

korpus:

  • 2 celá vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 4 bílky
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml) – použijete pouze tekutou část, tuhou nechte na krém
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva

Ze všech bílků ušlehejte pevný sníh a dejte zatím stranou. Žloutky vyšlehejte s kokosovým mlékem a cukrem do pěny. Poté přidejte postupně kokos a hladkou mouku. Tu předem smíchejte s práškem do pečiva. Pokud by vám směs přišla hodně tuhá, můžete přidat 1/4 hrnku plnotučného mléka.

Nakonec vmíchejte do těsta sníh.

Těsto rozdělte do 3 stejných dortových forem a dejte péct na 160 C zhruba na 30 minut. Zda je korpus upečený vyzkoušíte špejlí.

Korpus se během pečení v troubě může lehce nafouknout. To ale ničem nevadí. Po vytažení z trouby ho nechte vychladnout na mřížce nafouknutou stranou dolů a před sestavením dortu ho můžete ještě trochu seříznout.

ostružinová náplň:

  • 1 sáček mražených ostružin (cca 350-400 gramů)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku vody

Ostružiny dejte společně s cukrem a vodou do středně velkého hrnce a zvolna zahřívejte zhruba 45 minut, dokud se směs nebude konzistencí blížit řidší marmeládě. Poté sundejte z plotýnky a nechte chladnout.

kokosový krém:

  • zbylý krém z plechovky kokosového mléka
  • 1 kelímek mascarpone
  • 3 lžíce moučkového cukru

Kokosový krém bude po vyndání z plechovky ztuhlý nebo hrudkovitý. Proto je potřeba ho nejdřív trochu vyšlehat. Proto ho dejte samotný do mísy a ručním šlehačem (nebo využijte balonkovou metlu robotu) ho několik minut šlehejte dokud nebude hladký. Trvá to zhruba 5 minut. Poté přidávejte po lžících mascarpone a vždy důkladně zašlehejte. Výsledný hladký krém oslaďte podle chuti.

krém na potažení:

  • půl kostky velmi změklého másla
  • půl kelímku mascarpone
  • 3 lžíce moučkového cukru

Máslo i mascarpone vyndejte včas z lednice, aby vše bylo při použití skutečně velmi dobře změklé a mělo stejnou pokojovou teplotu. (Já máslo na pečení vyndávám ráno než jdu do práce, pokud vím, že ho budu odpoledne potřebovat.)

Máslo dejte do mísy robotu a 15-20 minut šlehejte (téměř do pěny, máslo zvětší svůj objem). Poté přidávejte po lžících mascarpone a vždy dobře zašlehejte. Hladký krém oslaďte podle chuti.

Na potažení můžete použít i jakýkoli jiný krém s máslovým základem, třeba bílkový, ale s tím je podstatně víc práce.

Sestavení dortu:

Dort sestavujte až ve chvíli, kdy jsou korpusy úplně studené. Pokud se během pečení nafoukly víc, můžete je stále ještě zubatým nožem seříznout do roviny.

Dort plňte v pořadí korpus, 1/2 ostružin, 1/2 kokosového krému, korpus, 1/2 ostružin, 1/2 kokosového krému, korpus.

Aby se mi dort nesesunul během plnění nebo tuhnutí v lednici, zvykla jsem si používat tzv. ráfky – dortové formy bez dna. Je to určitě skvělá investice, protože se hodí nejen na dorty, ale i na studenou kuchyní. Já používám nastavitelnou od Küchenprofi.

Jakmile budete mít dort promazaný, dejte ho na 30 minut ztuhnout do lednice.

Vychlazený port potáhněte máslovým krémem. Jak moc bude dort zakrytý, nechám na Vás. Já mám ráda, když korpus trochu vykukuje.

Hotový potažený dort ozdobte – můžete použít ovoce, oříšky, květiny. Skladujte v  lednici nebo chladnější místnosti.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply