Dezerty

Jablečný triffle

V neděli jsme se celý den vraceli z Drážďan. Byli jsme na cestě poměrně dlouho, protože jsem si cestou domů naplánovali několik návštěv kamarádů, která jsme už dlouho neviděli. Stihli jsme i báječný pozdní oběd v karlínské Podolce. Domů jsme přijeli pozdě a mě čekala ještě příprava narozeninového dortíku. Původně jsem chtěla připravit malinové tiramisu, ale neměla jsem ani maliny, ani mascarpone, ani amaretto. Za to jsem měla doma hodně řeckého jogurtu a pytel jablek. Narozeninový dezert jsem pojala tedy trochu dietně a připravila jablečný triffle s jogurtem. Hotovo jsem měla ani ne za 30 minut a pochutnaly jsme si moc.

Triffle je původem anglický dezert, díky jeho vzhledu si ho nemůžete splést. Jedná se totiž o několik vrstev, neméně však tři, naskládaných do průhledné skleněné mísy. Ovoce, piškoty a na závěr šlehačka a vše vrstvíte tak, aby to v průhledné míse hezky vyniklo. Můžete použít jakékoli ovoce, které vám zrovna přijde k chuti. A nemusíte být ani svázaní šlehačkou. U nás doma se často používá řecký jogurt smíchaný třeba s čokoládou nebo vanilkovým pudinkem.

Porce: 4

Příprava: 30 minut

  • 1 balení cukrářských piškotů
  • 4 velká jablka
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 2 kelímky řeckého jogurtu
  • 2 kelímky (libovolného) vanilkového jogurtu
  • čokoláda na ozdobu
  • špetka badyánu

Jablka nakrájejte na kostičky, vhoďte do menšího kastrůlku a společně se sirupem, badyánem a několika lžícemi vody vařte doměkka.

Oba jogurty smíchejte dohromady a pokud potřebujtete, přijedte trochu agávového sirupu na oslazení.

Piškoty naskládejte na dno skleněné mísy a potřete krémem. Na to dejte vrstvu jablek. Pokud máte dostatečně vysokou mísu, můžete vrstvy ještě jednou zopakovat.

Vršek potřete krémem a nechte si trochu jablek na ozdobu. Já dozdobila ještě nalámanou čokoládou a pokrájenými piškoty.

Pokud by Vám zbylo ještě nějaké množství krému, jablek a piškotů, udělejte si malý triffle jen tak do skleničky.

Dejte do ledničky a nechte triffle vychladit.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply