Dezerty/ Sezona

Hruškový štrůdl

Podzim utekl jako voda, máme tady zimu. Na barevné listí spadané v parku ale stále vzpomínáme společně s voňavým hruškovým štrůdlem s badyánem.

Ideální je tahle dobrota ještě teplá, na takové to večerní mlsáníčko, když Vás to prostě chytne. Samozřejmě kombinace jablek a skořice je klasika, ale já věřím, že sladce chutnající hrušky také nenechají nikoho v klidu.

Závin budete mít bleskurychle hotový. A navíc skoro bez práce.

img_7495

(příprava: 20 min | 1 šiška)

  • 1 plát rozváleného listového těsta
  • 1 velká hruška
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • hrst vlašských ořechů
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 balíček skořicového cukru
  • půl lžičky badyánu
  • rozšlehané vejce na potření

Opláchnutou hrušku nakrájím na velmi drobné kostičky. Čím jsou kostičky drobnější, tím lépe se pak těsto balí.

Rozinky naložím do rumu nechám zatím stát.

Na rozprostřený plát těsta dám pokrájené hrušky. Snažím se pokrýt celý prát rovnoměrně, jen z každé strany nechám asi 3 cm na zavinutí.

Hrušky posypu skořicovým cukrem, badyánem, pokrájenými vlašskými ořechy a okapanými rozinkami. Pokud Vám už bylo 18, zbytek rumu si dejte na moje zdraví. Nakonec vše popráším strouhankou.

Štrůdl balím po délce těsta. Nejprve dovnitř přeložím kraje delší strany a lehce přimáčknu k náplni. Potom přeložím jeden z krajů užších stra a roluji směrem ke druhému. Výsledkem není klasicky dlouhý hubený závin, ale spíš širší a naducanější.

Závin před pečením potřu rozšlehaným vajíčkem a upečený popráším moučkovým cukrem.

img_7503

img_7502

img_7497

img_7494

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply