HOVĚZÍ KÝTA NA HOŘČICI

Opět jsem vyzkoušela dovážku kvalitního hovězího z plemene Abergeen-Angus. Vozí ho k nám velmi milý kurýr pod značkou ANGUSO. Už dřív se mi osvědčilo, že se to opravdu vyplatí. Tentokrát jsem vzala tašku za tisícovku. Bylo v ní zhruba 6 kilo masa, k tomu ještě kilo párků a klobás. Po těch se jen zaprášilo. K masu většinou přihodím ještě pár jogurtů a sýrů, které taky stojí za pozornost. A nakonec Anguso má sortimentu ještě poměrně slušnou nabídku džusů a moštů. Objednávku mi dovezou přímo do práce, takže odpoledne nemusím stát nikde fronty.

Teď už mi zbývá jen vymyslet, co všechno z masa připravím. O víkendu jsem zkusila kýtu na hořčici. Možná jsem ji upekla trošku víc. Na mně byla suchá, ale pochutnali jsme si. Už se docela těším, co vytáhnu z mrazáku příště…

HOVĚZÍ KÝTA NA HOŘČICI

Maso

  • 1 – 1,2 kg hovězí kýty
  • 3 lžíce olivového oleje + lžíce na osmažení
  • 2 lžičky mořské soli
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 1 lžička tymiánu

Hořčičná omáčka

  • Hrnek mléka (může být i sojové)
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Lžička mletého hořčičného semínka
  • Hladká mouka
  • Špetka soli a pepře
  • Lžíce másla

Hořčičné semínko, tymián a sůl lehce rozdrtím v hmoždíři. Smíchám společně s olivovým olejem a nechám odležet, dokud nevznikne voňavá hustá marináda. Omytou kýtu ze všech stran osmažím na olivovém oleji, aby se maso zatáhlo. Potom ji přemístím do pekáčku, lehce podliju vodou. Marinádu, kterou jsem si připravila naliju na vrch kýty, aby vytvořila pěknou krustičku.

Dám péct na 180 stupňů na hodinu a půl. Potom zkontroluji, jak je maso propečené. Podle toho, jak ho máme rádi, dám ještě péct nebo vytáhnu. Než se kýta upeče, připravím si omáčku, ale samozřejmě se to dá sníst i s chlebem a výpekem z masa. Hořčičnou omáčku jsem připravila poměrně rychle. Na rozpuštěném másle jsem opražila mouku dozlatova a zalila jsem ji připraveným mlékem. Omáčku míchám metličkou, aby v ní nezůstaly hrudky. Potom přidám dvě lžičky dijonské hořčice, koření a důkladně promíchám. Nechám povařit, přidám koření a jakmile mi omáčka zhoustne do požadované konzistence, sundám z plotny.

Jako přílohu jsem udělala pečené brambory a pár batátů, co mi ještě zbývalo v lednici.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × one =