GALETTE S RAJČATY, CUKETOU A NIVOU

Kouzlo galette už i v mé kuchyni…

Francouzský koláč, jehož krustu můžete zohýbat podle své libosti by měl být modlou všech začínajících pekařek. Je skutečně zázračně jednoduchá a ve slané variantě vydá i za bohatou večeři.

Na galette se chystám už dlouho. Mám ráda takový rustikální styl koláčů, kde není vše přesně podle pravítka a dokonalé z formičky. Přípravy jsem se napřed trochu bála – nevyteče to? Ale musím uznat, že příprava je skutečně mnohem jednodušší. Z pár surovin jsem udělala skutečně velkou parádu. A už žádné další předpékání koláčového těsta a zatěžování fazolemi. Navíc, při přípravě těsta mám v kuchyni pomocníka – s velkou láskou (k těstu nebo ke mně 😀 ) hněte těsto Honza. 

Galette se dá připravit skutečně na mnoho různých způsobů. Můžou být sladké nebo slané. Nejlepší je využít vždy to, co právě roste venku.

Nakonec se musím se přiznat, že my ten náš koláč ochutnali až skoro do dvou dnech. Upekla jsem ho totiž večer, celý byt voněl jako luxusní restaurace, ale bohužel už nebylo tak dobré světlo, abychom ho mohli vyfotit. 

IMG_5645

(příprava: 45 minut)

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek studeného másla na kostičky
  • 0,25 hrnku studené vody
  • 1 vejce
  • lžička soli
  • cherry rajčata
  • cuketa
  • bílá cibule
  • niva

Všechny ingredience v míse hnětu rukama, dokud nemám hladké těsto. Jen pozor na vodu, tu přilévám po částech. Těsto by nemělo být příliš mokré a mazlavé.

Těsto hned přemístím na pečící papír, trochu rozmačkám rukou a vyválím do požadovaného – nejlépe zhruba kulatého – tvaru. Vyválený plát by měl být asi půl centimetru vysoký. Na otřepené kraje se nedívám, to ke galette patří.

Většinu těsto pokryji strouhanou nivou. Myslím ale na to, aby mi zbyl kus čistého okraje na zahnutí, zhruba ta 4 cm.

Cuketu nakrájím na velmi tenké plátky, které naskládám na vrstvu sýra. Rajčata překrojím na půlky, vložím do misky, postříkám olejem a posypu oblíbeným kořením. Já jsem použila jen uzenou sůl. Naložená rajčátka nasypu na cukety a narovnám tak, aby to vypadalo hezky. Ještě cibuli na kolečka navrch, trochu sýra a je čas zahnout okraje. Není asi žádný přesný návod. Ohýbám je prostě tak, aby se mi to líbilo, jen si dávám pozor na to, aby těsto ohýbala v místě, kde náplň končí. Ohnuté kraje přetřu rozšlehaným vejcem a galette může do trouby.

Peču  na 160°C dokud okraje nezezlátnou.

IMG_5644

Galette se dá jíst jak teplá tak studená. Dá se tedy připravit i den předem na víkendovou grilovačku. Zaručeně sklidí úspěch.

IMG_5642

IMG_5640

IMG_5643

IMG_5641

 

Print Friendly

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sixteen − 2 =