FRAISIER – JAHODOVÝ DORT

Dneska se probouzíme v Drážďanech. V jednom pěkném hotelu na nábřeží s výhledem na staré město. Na Drážďany máme pěkné vzpomínky, protože jsme si tu před lety užili hodně legrace. Tenkrát ale času nebylo moc. Dnes jsme vybavení líp, máme nabitý foťák, uložené tipy z foursquaru a jen co dopíšu článek (a Honza vstane 🙂 ), najdeme si nějakou pěknou kavárnu na snídani.

Tenhle článek jsem vlastně rozepsala už před Valentýnem a měl být takovým pěkným masterpiecem zamilovaných dezertů u mně na blogu. Ale nakonec ten předvaletýnský čas uběhl strašně rychle a nikdo nestáhl fotky z foťáku, a nikdo za mě recept nedopsal, tak jsem se k němu dostala až teď. A možná dobře. Protože když si vzpomenu na vůni frasieru, vybavím si léto a chce se mi hned sednou někam k vodě nebo na zahrádku a vyhřívat se na sluníčku. Takže jaro, dívej, peču dorty s jahodama, tak šup sem. Zimy už máme letos dost.

A ještě k tomu Valtentýnu. My ženský to chceme mít vždycky perfektní. Večeři, dárečky a tak. Jenže není škoda strávit půl dne v kuchyni a aranžovat ten nejlepší dezert, tu nejlepší večeři? Nakonec je vlastně nejlepší sednout si společně na gauč se skleničkou vína nebo jenom s hrnkem čaje, vzít se za ruce a jen si tak šťastně mlčet. Nic se prostě nemá přehánět.

A teď už Frasier. Jahodový dort. Podle názvu ho zřejmě vynalezli Francouzi. Jeho příprava zabere dost času, není úplně jednoduchá, ale zase nic co byste nezvládli.

Mám v plánu ještě jednu variantu tohoto dortu. S matcha korpusem a lehkým kokosovým krémem uvnitř. Ale nechám si ji až na léto, kdy budeme moc vyrazit na samosběr jahod ven a užívat si čerstvé na sluníčku dozrálé ovoce.

Pokud dortík zkusíte, dejte mi vědět, jak se vám povedl.

 

porce: 8-10

příprava: 5 hodin + chlazení nejlépe přes noc

  • 1 kg větších jahod
  • smetana ke šlehání

korpus

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200 g cukru
  • 8 lžic horké vody
  • 10 lžic oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžičky kokosového aroma

Žloutky a bílky rozdělte zvlášť. Žloutky dejte do mísy a šlehejte s 200 gramy cukru, 8 lžícemi horké vody, 10 lžícemi oleje a kokosovým aroma dokud směs minimálně jednou tolik nenabude. Měla by být žlutá a na jejím povrchu bude spousta bublinek.

Do pěny vmíchejte polovinu mouky s kypřícím práškem. Dobře rozmíchejte a postup opakujte i s druhou polovinou.

Nakonec ušlehejte sníh z bílků a tuhý ho přidejte do těsta. Opět dobře rozmíchejte.

Pečte ve vymazané a vysypané formě s průměrem 28 cm kolem 30 minut. Troubu rozehřejte na 180°C. Zda je korpus upečený otestujte špejlí.

Upečený korpus vyndejte z formy a nechte vychladnout. Potom vezměte menší formu – doporučuji průměr 21-24 cm. A z korpusu podle menší formy vykrojte kruh. Rozkrojte ho horizontálně na dvě poloviny. Ten hezčí plát si nechte na zakrytí dortu, ošklivější polovinu dejte do formy.

Jahody zbavte stopky, rozpulte a vyskládejte je stranou řezu směrem ven po celém obvodu formy.

Připravte si krém.

krém

  • 5 žloutků
  • 8 lžic krupicového cukru
  • 4 lžíce másla
  • 2 hrnky mléka
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • špetka soli
Mléko se 6 lžícemi cukru svařte, dokud se na povrchu nebudou tvořit bublinky.
Mezitím v míse prošlehejte žloutky s cukrem do hladké krémové pěny. Přidejte polohrubou mouku a dobře promíchejte.
 Horké mléko po lžících vmíchejte do žloutkové směsi. Není potřeba všechno, stačí tak 5-6 lžíc, aby se srovnala teplota. Potom žloutkovou směs přimíchejte k horkému mléku v pánvi. Stále míchejte dokud směs nezhoustne.
Pánev se směsí sundejte z platny a vmíchejte máslo. Nakonec krém přesuňte do menší plastové mísy a přikryjte potravinovou folií. Díky ní se vám na chladnoucím krému nevytvoří škraloup. nechte chladnout minimálně 3 hodiny.
Pár pěkných jahod si nechte na ozdobu dortu. Zbytek nakrájejte na menší kousky, nasypte na připrevný korpus, kam jste si už předem vyskládali jahody a zalijte připraveným krémem.
 krém uhlaďte, přikryjte druhou polovinou korpusu a dejte ztuhnout alespoň na dvě hodiny. Nejlépe přes noc.
Nakonec ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem a čokoládou.

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + 5 =