Dezerty/ PROMO/ Sezona

Dýňové kuličky

Úplně netradičně trochu delší recept, který sice vypadá složitě, ale není. Věřím tomu, že dýňové kuličky zvládnou s menší asistencí dospělých připravit i děti. My jsme se dýňových koulí už docela přejeli, ale to nebrání tomu, abych je upekla zas a znovu.

Příprava: 2,5 hodiny

cca 40 kuliček

  • 1/2 upečené dýně Hokkaido bez semínek
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • 1 sáček  kypřícího prášku

Žloutky, olej a cukr ušlehejte do pěny. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a po částech vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte dýňové pyré (to je pouze upečená dýně, zbavená semínek a slupky). Rozmixujte na hladké těsto. To potom nalijte na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 30 minut. Korpus může  být upečený spíš víc. Upečený korpus vyndejte z trouby a nechte na plechu úplně vychladnout.

  • 1/2 kelímku mascarpone
  • 4 lžíce změklého másla
  • 1/2 plechovky karamelového salka nebo domácího karamelu
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky badyánu
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

Vezměte vetší mísu a studený korpus do něj celý rozdrobte. Přidejte mascarpone, máslo, karamel a koření. Vše důkladně smíchejte a vypracujte na hladkou, kompaktní hmotu/těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte na 30 minut do ledničky.

Po půl hodině můžete z vychlazeného těsta začít tvarovat kuličky. Před tím, než budete kuličky obalovat v čokoládové polevě, dejte je na 30 minut do mrazáku. Budete se vám s nimi lépe pracovat.

  • 2 tabulky čokolády
  • 3 lžíce tuku Omega
  • hrubozrná sůl

Čokoládu nalámejte na malé kousky, dejte do misky společně s omegou a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Hotové kuličky namáčejte v čokoládové polevě a posypte několika zrnky soli.

Před posypáním solí můžete kupičky ještě z vrchu “pocákat” karamelem. Část tohoto karamelu můžete přidat i do hmoty.

  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 3 lžíce másla
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání

Cukr vysypte na větší pánev. Pánví mírně zakružte, aby byl cukr v rovnoměrné vrstvě. Cukr nechte rozpouštět na středním plameni. Občas můžete promíchat, karamel se totiž bude rozpouštět směrem od středu. Když je cukr rozpuštěný a začíná zlátnout, sundejte pánev z plotýnky a vmíchejte máslo. Vraťte zpět na plotýnku, nechte máslo vstřebat a zalijte smetanou. Tu společně se směsí dobře rozmíchejte a karamel je na světe.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply